Ден на хората с аутизъм

Ден на хората с аутизъм

На 2 април 2008 г. за първи път се отбелязва Международният ден на хората с аутизъм, по инициатива на ООН.

В момента едно на всеки 150 деца по света се ражда с аутизъм. От начина, по който се отглеждат и обучават тези деца, в голяма степен зависи дали те ще бъдат пълноценни личности или ще прекарат живота си в изолация.

При децата с този проблем, освен затрудненията в общуването, се наблюдават нарушения в говора и жестикулирането, във възприятието, както и намален интерес към заобикалящия ги свят. Симптомите на аутизма се появяват през първите 3 години на детството и могат да продължат през целия живот, ако не се вземат навреме мерки за неговото лечение.

Целта на центъра към Асоциацията на хората с аутизъм е да се помогне на децата да развият своите качества, сръчности и умения за общуване. В него са обхванати 40 деца от София.

Консултации се дават на деца от цялата страна. Специалистите от центъра изработват индивидуални програми за работа с тях, по които те могат да работят в дневните центрове в своите градове, в логопедични кабинети или други форми на обучение.

Амбицията на асоциацията е да се организират такива центрове и в други градове, както и да се издават информационни материали, да се привлече общественото внимание към проблемите на хората с аутизъм.

Към момента основният проблем е липсата на финансови средства. Досега за финансирането на организацията са помагали предимно представители на бизнеса.

Вирни се горе