Държавата ще плаща 6% здравни вноски на 4,5 млн. българи

Държавата ще плаща 6% здравни вноски на 4,5 млн. българи

От 4 на 6 процента ще се увеличи здравната вноска на близо 4,5 милиона граждани, осигурявани от държавата – пенсионери, лица до 18 г. и военнослужещи. Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов след дискусия в парламента за промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), цитиран от БТА.

Една от съществените новости в здравната реформа е създаването на специална агенция към Министерство на финансите, която ще определя цените медицинските дейности, които плаща здравната каса. Всички други дейности, които не се покриват от здравната каса ще се регламентират в отделен списък. Той ще се публикува на видно място от всяко лечебно заведение. Така пациентите ще знаят за какво точно лекарите може да им искат пари, както и колко. По този начин ще се намали делът на нереглементираните плащания в системата, без да се натоварват допълнително финансово хората в момент на криза, обясни министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

С регламентирането на списъка ще се даде и реална възможност на пациентите да избират как да покрият тези разходи – директно от джоба си или като се осигуряват в доброволните здравноосигурителни фондове.

По този начин отпада и необходимостта да се подписва Национален рамков договор (НРД). „Първо този договор не работи, а след това вие не сте специалисти по цени." Така пък министърът на финансите Симеон Дянков обясни предложението за промяна в ЗЗО да няма договаряне за цени на медицинските услуги. Вицепремиерът е категоричен, че ценообразуването и методологията трябва да се правят от финансисти, а не от хора, които не се занимават с цени.

„В момента има нелегални плащания под масата в системата. Този закон регламентира плащането", каза още той. И поради тази причина в законопроекта за изменение на Закона за здравното осигуряване се предвижда резервът на НЗОК да бъде изваден от бюджета на касата. Дянков припомни, че от 2006 г. няма разбирателство какви да са цените на медицинските услуги. Това е другата причина, поради която Дянков настоява ценообразуването да се прави от независим икономически финансов екип. „Досега лобирането е започвало веднага – който вика най-много, той печели", отбеляза Дянков и допълни: „Всеки да си гледа това, в което е най-добре обучен и държавата ще върви!"

Според пресцентъра на здравното министерство здравноосигурителният модел ще се промени реално през 2011 г., а в момента се обсъждат вариантите, по които това може да стане. Един от тях е чрез въвеждането на задължително доплащане за услугите, които сега не покрива напълно здравната каса. Това може да стане чрез регламентирането на задължително допълнително здравно осигуряване, доброволно осигуряване или чрез кешови плащания. Окончателният вариант на промените ще е готов до няколко седмици и ще бъде подложен на широко публично обсъждане.

Реализирането на всички здравни реформи, част от които са преструктурирането на болничната помощ и пилотното въвеждане на ДСГ през следващата година, ще коства около 600 млн. лв., изчисли финансовият министър Симеон Дянков. От повишаването на акцизите на цигарите и алкохола за здравните реформи ще се осигурят 190 млн. лв. Другите 410 млн. лв. могат да дойдат от повишаването на здравната вноска, която плаща държавата за деца, пенсионери и военни, както и от пренасочването на икономии от очакваното по-ефективно изразходване на средствата за здравеопазване.

От здравната парламентарна комисия уточниха, че предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване могат да се изпращат в следващите 14 дни до министъра на финансите и до председателя на комисията. Предложенията ще влязат за разглеждане в парламента между първо и второ четене на законопроекта.

Вирни се горе