Болниците с денонощен прием

 Болниците с денонощен прием

Лечебните заведения за болнична помощ ще трябва да осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност по медицинските специалности, за които имат получено разрешение.

Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, одобрени на днешното заседание на Министерски съвет, съобщава правителствената информационна служба.

С измененията в закона отпада определянето на видове лечебни заведения за болнична помощ според териториалния им обхваТ, поради несъответствието на този принцип с принципа на свободния достъп на пациентите до медицинска помощ.

Отпада и определянето на болниците като многопрофилни и се предлага определение на болница и специализирана болница.

Според промените болница е лечебно заведение, в което има сектори, отделния или клиники по медицински специалности. Специализирана болница пък е лечебно заведение в което има сектори, отделения или клиники по една медицинска или дентална специалност.

В законопроекта се регламентират критериите за определяне на една болница за университетска. Те са свързани с наличието на преподавателски състав и материално-техническа обезпеченост.

Предвижда се и изискване за вътрешна система за оценяване и поддържане на качеството на обучението, включваща и проучване на студентското мнение поне веднъж годишно. Чрез измененията се дава възможност за определяне на една клиника или отделение за университетски в болница, която не е университетска.

Законопроектът предвижда възможност в болниците за активно лечение да се разкриват структури за долекуване и продължително лечение или рехабилитация.

Предлага се ново определение на хосписа – той е лечебно заведение, когато в него медицинските и другите специалисти осъществяват палиативни грижи за терминално болни пациенти. Същевременно се регламентира възможността хосписите и домовете за медико-социални грижи също да предоставят социални услуги по Закона за социалното подпомагане.

С измененията в закона диспансерът отпада като вид лечебно заведение. Вместо диспансери за психични заболявания се създават нов вид лечебни заведения – центрове за психично здраве.

Регламентирано е изрично, че лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ могат да предоставят социални услуги по Закона за социално подпомагане.

Предлаганите от правителството промени предвиждат в денталните центрове да се извършва не само първична, но и специализирана извънболнична дентална помощ.

Вирни се горе