Болници подават колективен иск срещу НЗОК

Болници подават колективен иск срещу НЗОК

Управители на болници в цялата страна подават колективен иск срещу НЗОК в Софийски градски съд. Te са за дължими суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Решението e на Управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ, припомня БиТиВи.

Около 40 болници в страната са завели съдебни искове срещу касата. От тази седмица започват и протести на медиците срещу реформата. По данни на здравната каса натрупаните досега задължения към болниците са в размер на 125 млн. лв. Недоволството в болничната сфера може да бъде потушено след като бяха отпуснати допълнителни 65 милиона лева. Заместник-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев обаче посочи, че лекарите няма да отменят националния протест.

125 милиона бяха неизплатени до август и до момента ситуацията е такава, заяви той. Според Ставракев отпускането на 65-те милиона лева няма да реши въпроса окончателно.

Те ще решат проблемите за 2-3 месеца, но няма да се усети промяна в здравната система, ако не бъде променено управлението на НЗОК, изтъкна зам.-шефът на БЛС.

Вирни се горе