България пред нова грипна епидемия

България пред нова грипна епидемия

Страната е пред нова грипна епидемия. Въпрос на дни, а за някои области и на часове е тя да бъде обявена. Най-вероятно това ще се случи във Видин, Враца, Добрич и Варна. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова и уточни, че реално застрашени са почти всички области в страната, независимо че заразата се смяташе вече за отшумяла. По думите на проф. Кожухарова една от причините е рязкото затопляне на времето преди седмица и последвалото падане на температурите под нулата.

Видът на щама все още не е ясен

Проби от заболелите се изследват в момента в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции. Очаква се резултатите са бъдат готови до сряда. Според вирусолозите обаче напълно възможно е и този път грипът да се окаже свински. Сега обаче той идва с много усложнения. Всеки трети се оказва с пневмония, съобщиха междувременно джипита.

Грипът този път удря най-вече в ставите, мускулите и костите, обясниха лекари. Първите симптоми на заразата са обща отпадналост, след която за часове започва болезнена кашлица, висока температура, гадене и повръщане.

Заболяването се развива изключително бързо и е много заразно, коментира педиатърът д-р Стефка Харитонова и разказа, че кръвните изследвания на децата масово показват повишени левкоцити. Много от тях идвали направо с пневмонии, които, по думите на педиатърката, при тази грипна вълна се развивали изключително бързо. Детските отделения в двете най-големи варненски болници са пълни с малчугани с дихателни проблеми в резултат на грипа.

Вирни се горе