20 нови случая на ХИВ

20 нови случая на ХИВ

Регистрираните серопозитивни у нас само от началото на годината са 20 души, отчетоха от здравното министерство вчера. Така общият брой на носителите на ХИВ вируса в страната става 1291. От новите случай 16 са мъже и 4 жени. Средната възраст на тези хора е 35 години. 30 на сто от тях са младежи между 23 и 29 години. Особено уязвимите групи са на инжекционно употребяващите наркотици и на мъже, осъществявали сексуални контакти с мъже.

Половината от новите случаи са открити в София. Засегнати райони са също Пловдив, Пазарджик, Варна и Разград, където са регистрирани от един до трима серопозитивни.

Рисковото сексуално поведение е един от основните фактори за инфектиране с вируса на ХИВ, предупредиха от здравното министерство. По данни на ведомството повече от 55% от всички изследвани хора споделят, че са правили секс без презерватив.

За Деня на влюбените днес 28 кабинета в цялата страна ще отворят врати за безплатно изследване за ХИВ. Девет от тях са временни и ще работят специално за кампанията.

Вирни се горе