Зам.-кметът на Одрин Мурат Муратоглу: Важно е да създадем обща стратегия за развитие на туризма

Зам.-кметът на Одрин Мурат Муратоглу: Важно е да създадем обща стратегия за развитие на туризма

— Г-н Муратоглу, в кои области най-добре виждате нашето сътрудничество?

— Първата област е сферата на културата, особено при организацията на фестивали. Според мен обаче най-важното е да кандидатстваме по проекти в сферата на туризма. Фестивали можем да правим година-две, но когато приключим, ще се забрави за тях. Важно е да установим добри връзки в сферата на туризма и да създадем регионален туристически продукт. Можем да включим и Александруполи, защото по този начин ще задоволим нуждите от всички атракции – море, планина, храна, напитки, история, фолклор и ще се допълват прекрасно. Важно е да намерим път да развиваме региона и да създадем обща стратегия за развитието на туризма.

— Имате ли такава стратегия за Вашата община?

— Написана – не, но е в главите ни. Всеки месец подготвяме фестивали и изложения.Опитваме се по всички възможни начини да удължим туристическия сезон. Подготвяме и панаири. Искаме да разширим обсега на предлаганите услуги.

— Прави впечатление, че правителството ви отделя много средства за реставриране и поддържане на културните паметници. Каква е процедурата, защитавате ли проекти в тази сфера?

— Разбира се. Но първо да ви кажа, че ние като община нямаме ангажимент към джамиите и културните паметници. Не ги реставрираме, това го прави правителството. Всяка година кандидатстваме по трансгранични проекти и привличаме средства в размер на 2 млн.евро. Смолян е важен за нас и поради тази причина. Надявам се, че ще бъдем добри партньори.

— Може ли да ни разкажете колко е населението на Едирне и как е структурирана администрацията?

— Едирне е центърът. Имаме 35 населени места, свързани с него и 8 провинции. Всяка провинция представлява община Едирне с името на града. В рамките на провинциите има места, където живеят над 2000 души, които сами по себе си са общини. Като цяло живеещите в Едирне са 135 000 души. Трима заместник-кметове сме в момента, но по принцип има още един щат свободен. Общинският ни съвет е съствен от 31 съветници. Заседават един път месечно. Кметът има сътрудници, които го консултират в сферата на финансите, строителството и културата.

— Интересно за нас е изнесеното управление на общината. Имате няколко сгради на администрацията. Защо?

— Оригиналната сграда, където работи кмета е построена през 1900 г. Той не иска да напуска тази сграда, а тя е недостатъчна за всички отдели на общината. Сградата, в която подписахме предварителния договор за побратимяване, е реставрирана по проект преди 3 години. Тя е представителна. В момента я използваме за офис на дирекция Международно сътрудничество и европейска интеграция". На първия етаж се помещава офис на ЮНЕСКО. Имаме още няколко сгради на общината. Сега въвеждаме Интернет между всички отдели за по-добра координация на службите и отделите.

— В какви размери е безработицата при вас?

— Ние не сме индустриална община. Богати сме на история и архитектура, но имаме съвсем малко фабрики. Младите не могат да си намерят работа тук, затова се насочват към Истанбул, Измир и Анкара. Официално хората без препитание са между 8 и 10%. За нашата икономическа система този процент е много висок.

— А как ви се отразява световната икономическа криза и какви мерки предприемате?

— Да, разбира се, кризата е световна. Знам, че и в България положението е доста тежко. Не сме като вас и Гърция, но икономиката ни също търпи сериозен спад. Не знам колко далеч би стигнала тази тенденция. Опасно е, че в света парите се движат изключително бързо по електронен път. Проблем е, че правителствата не поставят никакви лимити пред чуждестранното финансиране. Ако има лимити, положението няма да е толкова тежко.

Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян

Вирни се горе