Скиорите и туристите в Пампорово масово без застраховки

Скиорите и туристите в Пампорово масово без застраховки

Близо 90 на сто от пострадалите скиори и туристи в Пампорово от Коледа до вчера са без планински застраховки. Това съобщи травматологът д-р Петър Фиданов от амбулаторията на Планинската спасителна служба при БЧК. Това са най-вече българи, а най-често те чупят ръце и навяхват крака, обясни лекарят.

В планината отивайте само след като си направите застраховка, за да не плащате после за спасяване и транспорт до болницата, посъветва д-р Фиданов.

Седемстотин лева излиза изваждането от лавина, намирането на изгубен в планината, оказване на първа помощ и свалянето му до населено място, ако туристът е без застраховка, обясни пък директорът на ПСС при БЧК Кирил Русев. Услугата може да излезе и 30 лева, но ако травмата е лека и пострадалият е на достъпно място, обясни той.

Скиорите и туристите обаче не плащат нито стотинка, дори при най-тежката и рискова спасителна акция, ако са застраховани. Между 20 и 25 лева излиза годишната такса в зависимост от застрахователя. По думите на Кирил Русев от тази година в пакета от услуги вече е включено и оказване на помощ с хеликоптер или самолет.

Вирни се горе