Пещерата "Дяволското гърло" е на община Девин

Пещерата "Дяволското гърло" е на община Девин

Уникалната пещера “Дяволското гърло” край Триград окончателно остава собственост на община Девин, отсъди Върховният административен съд,съобщи StandartNews. Върховните магистрати са оставили без разглеждане жалбата срещу административния съд в Смолян, който през декември миналата година реши да не разглежда делото поради липса на правен интерес от страна на жалбоподателите.

Съдебната битка за права над пещерата, която е сред топ 10 от туристическите обекти в Родопите, започна през пролетта на миналата година. Туристическото дружество “Граничар” и пещерен клуб “Силивряк”, който я стопанисваше в продължение на години, поискаха от съда да анулира правата на община Девин върху пещерата. “Дяволското гърло” е актувано като публично-общинска собственост с решение на общинския съвет в Девин през 1979 година.

Така скалният феномен става първата пещера в България със собственик.

За този акт отпреди 31 години пещерният клуб е сезирал и МРРБ с искане да се отмени решението на общинския съвет. Решението на Върховния административен съд обаче е окончателно и не подлежи на обжалване, а пещерата край Триград остава във владение и управление на община Девин.

Вирни се горе