Готвят нов закон за туризма

Готвят нов закон за туризма

След широко обсъждане до края на септември трябва да имаме изцяло нов закон за туризма. Той трябва да регламентира туристическото райониране на страната, както и критериите за национално представителство на туристическите сдружения. Ще бъдат уточнени и стандарти за балнео и спа туризма, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред БНТ.

Той участва в представяне на програмата на 27-та Международна туристическа борса „Ваканция & СПА 2010". Новата правна рамка за бранша ще бъде основа и в съпътстващите форума прояви. Тази година той е с акцент “зелена линия”, т.е. опознаване на природата с мисълта за нейното опазване.

10% ще бъде ръстът на туризма през лятото в сравнение със сезона преди година. Това прогнозира пред Дарик Донка Соколова, председател на Българска асоциацията туристическите агенции. По думите й през последните години българските туристи са се увеличили с 50 – 60 на сто в родните курорти. Председателят на Съвета по туризъм в София Витан Иванов допълни, че ще има все по-голям интерес към селския и културния туризъм, а не само към традиционните почивки на море. Хитовите оферти и тази година ще останат ол инклузив и ултра ол инклузив. Ето какви ще бъдат цените през Лято 2010.

„Мисля, че спрямо миналата година цените няма да имат увеличение. Балансът вече е усетен от туроператорите и хотелиерите, така че не смятам да има повишение", каза Витан Иванов. На въпрос дали да очакваме понижение на цените, той отговори лаконично: „Може би, за някои продукти".

„Цените бяха достатъчно ниски миналото лято, за да се запази това ценово ниво. Очакваният ръст на туризма за това лято спрямо миналото е 10 процента", коментира от своя страна Донка Соколава.

Витан Иванов пък сподели, че очаква раздвижване не само в селския туризъм, в културния туризъм, защото всяка една програма обхваща паметници на културата, музеи, гробници, обхваща малките села, по-големи атрактивни етнографски комплекси, така че по думите му не може да се говори само за селски или само за културен туризъм, защото се обхващат различни места в зависимост от това как е кръстен съответният тур – дали е „Виа вино", дали е „Съкровището на траките". Вече има ръст на туристи в тази насока, каза Витан Иванов.

Вирни се горе