Един хотел в Родопите с добър пример в областта на “отговорния” туризъм

Един хотел в Родопите с добър пример в областта на “отговорния” туризъм

Туристическата картинка в България не изглежда въодушевяваща в последните години. Докато ние се борим с презастрояването на Черноморието и спорим за нуждата от нови съоръжения в зимните ни курорти, в световен мащаб тенденциите в туризма се променят и за модерния пътуващ човек вече не е достатъчно да отседне на комфортно място, което предлага множество екстри и добро съотношение цена- качество. Туристите на 21 век все по-активно започват да практикуват “отговорен туризъм” и да търсят местата, които предлагат такъв тип почивка.

“Oтговорният” туризъм в същността си е туризъм, който създава по-качествени и стойностни места за живот и за посещение. Целта на този вид туризъм е да балансира между икономическото развитие и съхранението на природната, социална и културна среда в конкретен район, както и между интересите на местната общност и туристите. Идеята е туристическите дестинации да могат да предложат стойностно преживяване, но при отговорно поведение както от страна на посетителите, така и от страна на бизнесите, ангажирани в тази сфера.

И все пак, в обърканата българска туристическа действителност, има добри примери. Един такъв пример, който заслужава специално внимание, е поредната “зелена” инициатива на хотел “Кипарис Алфа” – семеен хотел, разположен в центъра на град Смолян, в централните Родопи. След като през 2015 г. зараза поразява иглолистната растителност в Родопите, хората от региона наблюдават как стотици декари гора изсъхва за броени седмици. В опит да възстановят част от покосените от пожар и болести гори и да сложат началото на една добра практика, която да се превърне в традиция,собствениците на хотела подписват споразумение с горското стопанство на един от най-засегнатите региони – Ардино, за залесяване на 40дка гори в областта на село Родопско.

За да направят гостите на хотела активни участници в инициативата и да включат възможно повече хора в “разговора” за опазването и грижата за горите ни, екипът на “Кипарис Алфа” обещава да засади по едно дръвче за всяка реализирана нощувка в хотела за периода 1 януари 2019 г. – 31 декември, 2019 г.

“Сигурни сме, че гостите ни ще бъдат щастливи да разберат, че отсядаяйки при нас, те помагат да възстановим горите в Родопите. Надяваме се, че така ще можем да наблегнем на важността на този проблем, да дадем добър пример на други бизнеси в региона и в страната и да поставим началото на редица “отговорни” практики в туризма в България”, споделя г-н Иван Кисьов, собственик на хотела.

Според предварителните му прогнози, през цялата 2019г. в хотела ще бъдат резервирани около 12000 нощувки. Така, в началото на месец ноември, когато е най-подходящият период за засаждане на иглолистна растителност, екипът на “Кипарис Алфа”, заедно с приятели, гости на хотела и други доброволци, засадиха тази неделя /10.11.2019г./ 5000 фиданки в избраното за целта място. Останалите ще бъдат засадени на 17 ноември 2019г.

Това, обаче, съвсем не е първата стъпка, която хотелът предприема в посока “зелен” и “отговорен” туризъм. Още през 2014 г. собствениците взимат мерки за оптимизиране потреблението на електроенергия и “Кипарис Алфа” се сдобива със соларни панели,които на този етап осигуряват 75% от топлата вода в хотела. За осветлението в хотела се използват само енергоспестяващи крушки, а басейнът се отоплява с високоефективна термо-помпа. В опит да се намали излишната консумация на електричество, както и да се сведат до минимум пластмасовите отпадъци, от стаите на хотела вече се премахват минибаровете. На разположение на гостите остават стъклени бутилки с вода за многократна употреба. “Кипарис Алфа" сменя и доставчика си на минерална вода, тъй като старият не може да предложи доставка на вода в стъклени, вместо в пластмасови бутилки. Козметиката в баните вече не е в отделни пластмасови опаковки за еднократна употреба, а в големи диспенсъри, които се пълнят многократно и то с продукти на марка местно производство. Що се отнася до храните и напитките, които се сервират в ресторанта на хотела, при тях собствениците също залагат на местни, сезонни и до колкото е възможно, биологично чисти продукти. Сред инициативите, които екипът на Кипарис Алфа планира в следващата година са и поставяне на пчелни кошери на покрива на хотела, засаждането на ябълкова градина в района, както и поставянето на станция за зареждане на електрически автомобили на паркинга на хотела.

Примерът на един хотел в Родопите показва, че добри практики в туристическия бизнес в България не липсват и е въпрос на време и общи усилия, подобни инициативи да се превърнат в общоприета практика. Съвременните туристи отварят Google Maps и Instagram и търсят да (пре)открият дестинации, които предлагат някаква добавена стойност. България може да бъде такава дестинация, защото има какво да предложи – необходимо е само да намерим правилния и “отговорен” начин да го направим.

За хотел “Кипарис Алфа”

Хотелът се намира в Родопите, в центъра на град Смолян. Собствениците на “Кипарис Алфа”, семейство Кисьови, отварят първия си хотел под името “Кипарис” през далечната 1991 г. По онова време хотел “Кипарис” се помещава в триетажна къща в Райково – един от кварталите на Смолян. С разрастването на бизнеса се налага отварянето на втори хотел. За него, семейство Кисьови избират централна локация в града и името “Кипарис Алфа”. От 1991г. насам много неща се променят, но едно нещо остава непроменено – стремежът и амбицията на семейство Кисьови да предложат възможно най-добрата и запомняща се почивка на своите гости. Това включва не само комфортни стаи, вкусна храна и перфектно обслужване, но и постоянни нововъведения, които отличават хотела от другите места за настаняване в града и региона, и го правят перфектен избор за, макар и тепърва прохождащ у нас, “отговорен” туризъм. Хотелът предлага на гостите си общо 58 единични, двойни стаи и студиа, ресторант, конферентен център, закрит басейн, СПА център, детски кът и казино.

Вирни се горе