Чепеларе с най-ниска ставка за туристически данък

Чепеларе с най-ниска ставка за туристически данък

Хотелиерите в община Чепеларе ще плащат най-нисък туристически данък в страната, след като общината обяви възможно най-ниския размер, предаде БНТ1.

Очакваните приходи от новия налог, който замени туристическата такса са около 100 000 лв. за 2011 г., което е по-малко в сравнение с предишни години. За общината обаче е по-важно да ги събере и то навреме. Туристическият данък варира от 0, 20 лв. на легло в селска къща за гости, 0,30 лв. за хотелите в Чепеларе и 0,40 лв. на легло за Пампорово. Размерът на данъка няма да зависи от категорията на хотела.

Според кмета на Чепеларе Георги Попов, общината е проявила разбиране към хотелиерите, които трудно ще постигнат 30% посещаемост на хотелите. Минималният размер на данъка за година нрябва да бъде не по-малък от дължимия данък при 30% заетост на легловата база. Георги Попов коментира, че е по-важно е данъкът да бъде платен, а не да се събира чрез съдия-изпълнител. Точно такава мярка предприе общината спрямо некоректните данъкоплатци, главно от Пампорово, които за 2010 г. й дължат общо 230 000 лв.

Вирни се горе