Частни лечебници оживяват Нареченски бани

Частни лечебници оживяват Нареченски бани

Тъжното е обаче, че това няма да донесе директно нито лев директен приход за курорта. .Позаглъхналата слава на някогашния социалистически курорт на народа Нареченски бани се съживява буквално до месеци. Причината е отварянето на нови частни болници, преобразили изоставени курортни бази в селището по дефилето към Смолян, съобщава кореспондентът на Информационна агенция КРОСС в Пловдив.

Медицинско дружеството от Русе е закупило бивша синдикална база и отваря частна клиника до месец, потвърди кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски. Стартира ремонтът на прочутата някогашна резиденция на Тодор Живков, любимата база за отдих на Пенчо Кубадински в местността "Люти дол " над Нареченски бани. След като в предишното десетилетие базата бе изоставена на саморазпад, преди няколко години за нейното наемане бе обявен търг. Така се стигна до десетгодишен договор за наем с фирма от кръга на известна марка алкохолни производства. Наемателите обаче скоро изоставили обекта, след като преценили, че не им е изгоден договорът. През октомври 2009 година същата база с решение на правителството заедно с още три други терени на бивши резиденции бяха дадени на Военно- медицинска академия . Сега екипът на ген. д- р Стоян Тонев се стяга тук за ремонт и префаксониране , вариантът е до година тук да идват след активно лечение да се долекуват пациенти от цялата страна, обяснява Бакалски.

Статут на болници за долекуване имат вече и двата бивши санаториума – военният и този на Националния осигурителен институт. Напливът тук е традиционен от години , идват пациенти с инсулти, други парализни състояние или просто заради добрия пакет рехалибитации и лековитата минерална вода. Трайна тенденция остава сезонните гостувания на групи български изселници от Турция, успокояват се нареченци , собственици на квартири под наем.

Нареченски бани наистина ще се оживи от нов прилив на посетители, тъжното е обаче, че това директно няма да донесе нито лев директен приход за курорта. Причината е, че регистрирани като пациенти на болници , всички посещаващи тези заведения, са на сто процента освободени от курортна такса, подчертава кметът на курорта.

Иначе кметството продължава да страда заради осуетения от години вариант да се върне на селището правото на собственост върху прочутия нареченски парк с водоналивните павилиони и минералната баня в средата. Теренът се води държавен и като такъв е зарязан поне две десетилетия.

Вирни се горе