Закриват 50 училища в страната

Закриват 50 училища в страната

50 са закритите училища в страната преди новата учебна година.

Това стана ясно на среща между началниците на регионалните инспекторати в страната и ръководството на просветното министерство (МОМН).

Около 3% от учителите, работили през миналата година в системата на средното образование, нямат правоспособност, 63% от преподавателите нямат професионално-квалификационна степен.

На срещата стана ясно още, че 90% от безплатните учебници за учениците от първи до седми клас са вече доставени по училищата, както и че през новата учебна година ще има около 60 хил. първокласници.

През миналата учебна година са уволнени осем директори на училища, 38 са с предупреждение за уволнение, а 136 са наказани със забележка. Решението на проблема с отпадащите от училище ученици е дългосрочно, каза още Йорданка Фандъкова.

През учебната 2008-2009 г. са отпаднали от училище 8820 ученици от първи до 13-ти клас, като общият брой на учениците в страната е бил 802 437.

Не може да се каже, че този проблем може да бъде решен за две-три години, посочи министър Фандъкова.

Тя добави, че проблемът с отпадащите ученици не е само български, съществува с голяма сила и в много други страни.

Има редица мерки за неговото решаване, но смятам, че у нас не са използвани всички от тях, особено тези, отнасящи се за връщането на част от отпадащите ученици, каза образователният министър.

По думите й сред тях е по-гъвкава система за откриване на професионални центрове, както и по-голяма връзка между професионалното образование и бизнеса.

Вирни се горе