Внасят петиция за разкриване на консулство в Барселона

вторник, 12 февруари 2019 г.

Петиция с искане за разкриване на консулство в Барселона ще бъде внесена днес официално в Министерския съвет. Инициативата е подкрепена от близо 3 600 души, подписите са събирани от доброволци в областта Каталуния в Испания, където е Барселона, както и в България. Петицията е подкрепена от евродепутати и представители на българския и испанския бизнес.

Консулство в Барселона ще е от помощ и на българските туристи, защото в момента те могат да разчитат само на посолството в Мадрид и на Генералното консулство във Валенсия, пише в петицията. По данни на Министерството на външните работи в Каталуня живеят официално 11 300 българи.

Външното министерство е в търсене на подходяща кандидатура за почетен консул в Барселона. Според инициативния комитет, подготвил подписката обаче, вариантът за почетен консул не е приемлив.

“Тази позиция няма административно право да издава и да подписва документи”, посочи координаторът Иванка Иванова и обясни, че в момента коства много време и средства на един българин, за да отиде до посолството в Мадрид или консулството във Валенсия.

Днес петицията с искане за разкриване на консулска служба в Барселона ще бъде депозирана в Министерския съвет, в Президентството, в Министерството на външните работи и при омбудсмана, информира БНР.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009