"Уикилийкс": Прокуратурата при Филчев се занимавала с тероризъм

"Уикилийкс": Прокуратурата при Филчев се занимавала с тероризъм

Прокуратурата на Никола Филчев е “вид терористична организация”, използвана за разчистване на политически и бизнес сметки, но напълно неспособна да се бори с организираната престъпност,пише “24 часа”.

Така е описал главният прокурор Борис Велчев състоянието на прокуратурата малко след избирането му на поста в разговор с американския посланик Джон Байърли.

Думите на Велчев са предадени в дипломатически доклад на Байърли от 7 февруари 2006 г., изтекъл през “Уикилийкс” и цитиран от сайта “Биволъ”.

При този първи контакт Борис Велчев бил напълно откровен, като признал, че “ситуацията е дори по-лоша, отколкото той е очаквал”. Празни досиета и враждебни заместници, които дори не искали да си говорят с него, заварил Велчев в прокуратурата. Като свой приоритет той определил прочистването на институцията от корумпираните прокурори, което било “един вид война”.

Велчев очертал 3 групи на “опозиция” спрямо всякакви евентуални промени, които биха могли да се предприемат. На първо място това били самите престъпници, след това заинтересованите политици и на трето място – самите прокурори.

Вирни се горе