Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия

Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия

Името Илия, означава сила господня

Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Християнската църква го нарича още от древността “пророк и предсказател на великите Божи дела”, “ангел в плът” и “предтеча на второто Христово пришествие”.

Св. пророк Илия живял около 900 г. пр. Христа и бил родом от град Тесвия в Палестина.

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Денят на св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Денят е професионален празник и на българските пожарникари. В столицата ще бъде отслужен водосвет за здраве и благополучие и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители.

Св. Илия носи дъжд и влага и закриля живота.

Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото св. Илия е техен покровител.

Този празник в България носи и друг знак – Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.

Имен ден празнуват всички, които се казват Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Вирни се горе