Местим стрелките на часовника в неделя

Местим стрелките на часовника в неделя

В неделя преминаваме към лятното часово време и ще трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март – към лятно.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Какво трябва да направим, за да попречим на промяната да се отрази на здравето ни.

“Известно време вътрешният ни часовник ще работи по старото време, създавайки лека форма на реактивно закъснение, при което нашето вътрешно време се разминава с един час с времето на външния часовник”, споделя проф. Робърт Лукас, хронобиолог от Центъра за биологично синхронизиране в университета в Манчестър,

Възможно е адаптирането към промяната да ни отнеме между 48 часа до една седмица, а това върви ръка за ръка с рискове за здравето. За щастие има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате негативните ефекти.

Според проф. Лукас основният проблем при смяната на часовника е, че вътрешният ни телесен часовник работи с час назад, така че трябва да го натиснем напред. За целта трябва да контролираме времето, през което сме изложени на светлина.

В първите няколко сутрини след смяната трябва да се изложите на светлина веднага щом се събудите. От вас зависи дали ще излезете на разходка, или просто ще дръпнете завесите – това ще ви помогне да преместите биологичния си часовник към новото време.

Напълно нормално е да се чувствате мудни в първата седмица след преместването на лятното часово време, пиенето на изключително силна чаша кафе сутрин ще ви помогне "да сте нащрек”, казва проф. Ръсел Фостър, циркаден невролог от Оксфордския университет.

Той съветва, ако обикновено така или иначе пиете чаша силно кафе сутрин, този път изпийте две.

Шофирането първите няколко дни след преминаването към лятно часово време може да бъде рискове. Опитайте се да използвате обществен транспорт или да ходите пеша. Ако шофирането е неизбежно, то бъдете изключително внимателни.

"Хората често правят грешката да си лягат по-рано, когато часовниците се върнат, за да се опитат да компенсират изгубения час”, казва Стефани Ромишевски, физиолог по сън в клиниката „Сънливата глава” в Екзитър.

За съжаление обаче нашето желание за сън работи както при глада – трябва да огладнеете, за да се нахраните. "По ирония на съдбата най-добрият начин да подобрите съня през нощта е да бъдете по-дълго будни, така че да изградите тази необходимост от него. Затова се придържайте към нормалното си време за лягане”, съветва Ромишевски.

Вирни се горе