Стартира търговията с млечни квоти

Стартира търговията с млечни квоти

На 1 август ще стартира схемата за покупко-продажба на освободени индивидуални млечни квоти, съобщиха от земеделското министерство. Те ще се предлагат при фиксирана цена, а дотогава фермерите ще имат възможност да предлагат каква да бъде тя.

От ведомството на Мирослав Найденов съобщиха, че ще бъде утвърдена цената, предложена от участниците на този пазар,цитаран от в-к Дневник.

Търговията със свободни млечни квоти ще се състои за втора поредна година. През 2009 г. по схемата бяха изтъргувани права за производство на 6400 тона мляко. Определената цена беше 0,10 лв. за килограм мляко за доставки с масленост 3,8% и за директни продажби.

От земеделското министерство отказаха да прогнозират какви количества ще бъдат изтъргувани през тази година, но съобщиха, че по предварителен анализ от заявките към националния млечен резерв, би следвало да има търсене. През последната кампания заявленията за закупуване на квоти бяха двойно повече от тези за продажба.

Междувременно от земеделското министерство съобщиха, че все още се работи по проекта за създаването на електронна борса на квоти. Той се изпълнява заедно с разплащателната агенция на Литва и цели да установи каква е най-подходящата схема за продажба на правата в страната. След завършването на проекта ще се вземе решение дали да се създаде електронна борса по подобие на тази в Латвия или “друга, по-облекчена и гъвкава система за покупко-продажба на квоти”, обясниха от министерството.

Квотите за производство на краве мляко са въведени в ЕС заради свръхпроизводството в рамките на общността. Всяка държава получава годишно две квоти- за доставки до преработвателите и за директни продажби на крайни потребители. Тя се разпределя между отделните ферми, а в случай че някой не успее да изпълни индивидуалната му квота, може да я продаде на друг производител. Системата работи в България от пролетта на 2007 г., когато ЕС разреши на производителите на предлагат на пазара 979 хил. тона годишно.

Впоследствие пък максимално разрешеното количество беше увеличено до 1 млн. тона, като около 90% от него са предвидени за преработка в мандрите.

Предвижда се квотният принцип да отпадне след 2015 г., като дотогава постепенно ще се увеличава таванът на произвежданите количества. Доста от държавите обаче настояват това да се случи по-рано, тъй като според тях в момента не съществува проблем със свръхпредлагане на мляко.

Вирни се горе