Следващият пик на коронавируса - около Йордановден?

Следващият пик на коронавируса - около Йордановден?

Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Това прогнозира пред bTV ръководителят на детската клиника на белодробна болница "Света София"доц. Светлана Велизарова.

Тя изрази мнение, че затварянето е трябвало да стане през ноември, тъй като всички отново ще пазаруват в последния момент. По нейни думи след 21 декември моловете “ще се пръснат по шевовете”.

Според нея има грешки в създаването на триажните центрове – трябвало е те да бъдат налични още от началото на пандемията у нас, каквото е правилото при инфекциозните заболяваният.

Специалистът посочи, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването. Пневмониите и усложненията обикновено се случвали във втория етап на болестта.

Доц. Велизарова обясни, че инфекцията засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето. Именно по тази причина тези органи са най-уязвими.

По нейни думи коронавирусът е дълго протичащо заболяване спрямо другите вирусни, тъй като може да има 9 дни изявена клиника.

Експертът е на мнение, че е много важно да се предприеме адекватно лечение навреме, за да не се стига до тежки усложнения. Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, както и температура.

Доц. Велизарова подчерта, че хората не бива да се страхуват, а да са информирани. Именно по тази причина според нея обществото ни е разделено по отношение на ваксините – поради липсата на информация. Тя посочи, че предстои третата фаза за изследването на “Пфайзер” да излезе утре.

Вирни се горе