Създават Агенция срещу финансовите злоупотреби

Създават Агенция срещу финансовите злоупотреби

Към Министерството на финансите ще бъде създадена Агенция за борба с финансовите злоупотреби. Това съобщи финансист номер едно Симеон Дянков пред журналисти. Всъщност такава структура е съществувала, но се е превърнала в дирекция в ДАНС след учредяването на агенцията и според финансовия министър Дирекцията за финансови злоупотреби в ДАНС не е работила ефективно.

В рамките на ДАНС, тази дирекция не е имала възможност да проверява както трябва дейността на банките, например. Била е изключена и от международните вериги, което не й е позволявало размяна на информация. Много от тези финансови злоупотреби, каза министър Дянков, идват от други държави към България или обратно. И допълни: “Ние всъщност не сме имали възможност официално поне да изискваме такава информация и, разбира се, да представяме такава информация”. Създаването на новата агенция е част от промените във финансовите структури.

До края на седмицата ще станат ясни реформите и в Агенция „Митници", а евентуално от началото на следващата седмица ще бъдат представени реформите и в Националната агенция за приходите. Засега Агенцията за държавни вземания няма да бъде закривана. В рамките на министерството ще бъде създадена и дирекция „Планиране и анализи". Според финансовия министър Дянков, новата дирекция ще се занимава с микроикономическия анализ върху процесите в страната.

Вирни се горе