Предсрочните избори ще бъдат на 12 май

Предсрочните избори ще бъдат на 12 май

Росен Плевнелиев вече заяви, че изходът от политическата криза са предсрочни избори

В 10.00 часа президентът Росен Плевнелиев започна обръщението си към нацията от трибуната на Народното събрание. Както вчера сам анонсира, днес той обяви датата за провеждане на предсрочни парламентарни избори – 12 май. Малко по-рано в парламента пристигна патриарх Неофит, за да присъства на речта. Той седна на балкона на пленарната зала. Преди изказването на Плевнелиев, депутатите станаха на крака и приветстваха Негово светейшество с аплодисменти.

В залата са още бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов.

“Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем. Хората имат основателни искания”, започна речта си Плевнелиев.

Той добави, че проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях. “Някои от протестиращите искат ЕРП-тата да станат държавни – от друга страна не вярват в държавата. Искат държавата да не финансира партиите – кой да ги финансира – частният сектор ли и това по-добре ли е? Предлагат депутатите да се отзовават – имали сме го и това – в двете Конституции на тоталитарната държава. Говори се за национализация – това ще изгони инвеститорите”, подчерта държавният глава по повод исканията.

По повод провокациите по време на протестите, той допълни: “Пред очите на целия свят, в България се гори европейското знаме и се гори Конституцията”.

По думите му проблемите няма да бъдат решени от днес за утре, но днес и утре управляващите ще вземат решения.

(Очаквайте подробности)

Вирни се горе