Предотвратиха терористичен акт в Пловдив

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив

Бащата на 16-годишното момче, което беше задържано за подготвяне на терористично нападение, лично е подал сигнала към родните служби. Това заяви пред Нова адвокатът на момчето.

Родителите на арестуваното момче първи забелязали неговата обвързаност с радикални идеологии. Затова те сигнализирали службите, заяви защитникът Емил Велинов.

Според адвоката момчето несъмнено е жертва на интернет. “Всички деца какво казват – сърфирайки си из интернет, случайно попада на сайт, започва да си кореспондира с някакъв човек. Този човек малко по-малко започва да му казва колко е добър, какво е добро, какво е лошо”, обясни адвокатът.

Защитникът не знаел дали намерените предмети в импровизираната лаборатория на момчето са бомби или взривоопасни. “Те не представляват опасност. Те се продават свободно. Абсолютна жертва на интернет”, каза отново Велинов.

Пред “24 часа” защитникът обясни, че момчето е гледало клипове на ДАЕШ от детско любопитство. Това му влечение било отминало отдавна.

От коментара му пред вестника става ясно, че бащата на момчето потърсил помощ в ДАНС още преди 1 месец. Тогава той установил, че поведението на сина му се е променило.

По думите на адвоката бащата казал на службите и че в телефона на момчето имало чат комуникации със структури, свързани с фундаменталисти.

Бащата взел телефона на момчето и така го лишил от всякакви контакти.

Според адвоката момчето е умно и образовано дете от нормално семейство с още 2 по-малки деца. 16-годишният посещавал елитна гимназия в града.

Вирни се горе