По €200 000 влизали в партийни каси от заменки

неделя, 21 февруари 2010 г.

Получихме отсрочката по повод заменките с официално писмо. В него ни се дава срок до 24 март да дадем отговор за заменките.

Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в предаването „Неделя 150" на БНР.

По думите му, утрешната среща в Брюксел е техническа и цели уточняване на казуса, защото той е много сложен. „Казусът е юридически от гледна точка на комисията в Брюксел, но тук при нас, той има и морално измерение, защото най-голямото богатство на България са останали горите и те са били разграбени по време на прехода. Разговорът утре е поискан от наша страна. Ние ще искаме разяснение за процедурата и отговорите", допълни Найденов. Заради това, че нямаше превод на български на писмото от Брюксел, поискахме отсрочка и я получихме до 24 март, уточни той.

Развалянето от страна на съда на сделките по замените е доста дълъг и и с неясен край процес, уточни земеделският министър.

Основното е ние да не допуснем ЕК да ни осъди, че това е нерагламентирана държавна помощ, защото тогава следва санкция от съда в Люксембург и България ще трябва да плаща глоба.

По думите му сделките с гори са над 300 и са заменени малко над 33 000 дка, като с променено предназначение са 8000 дка. Там вече няма гори, а хотели, защото заменките са правени на най-апетитните места около морето, изтъкна още Найденов. Според него се е знаела много добре реалната цена на заменките, но нерегламентирано се е плащало комисиионни много повече от 200 хил. евро. Тези пари не са отивала в държавната хазна, а в партийните каси, подчерта той. Разследването трябва да продължи, защото бившият председател на агенцията по горите Стефан Юруков не е взимал едностранно тези решения, някой от висшите етажи на властта му е нареждал. Той няма да може да понесе еднолично наказанието, което ще бъде наложено, отбеляза Найденов.

Има ситуации, в които се налагат заменки, но трябва да има истинска и прозрачна процедура, подчерта Найденов. Той даде пример за заменка във Варна с цел разширяване на гробищния парк на града. Ще обжалваме и наложената глоба от 40 млн. лева надзети през 2007 г. Ще се борим да минимилизираме наложената санкция, която в момента е 10%. Ние започваме играта от съблекалнята с жълт картон. В Брюксел не върви да кажем, че неправомерното направеното е от нашите предшественици. Ще се борим да редуцираме глобата до 2 или 5 %, уточни Найденов.

Източник: News.dir.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009