Първият обвинен ексминистър

 Първият обвинен ексминистър

Час, след като бяха на разпит в Националното следствие, бившият министър на земеделието Валери Цветанов и ексшефът на агенцията по горите Стефан Юруков (на долната снимка) бяха обвинени официално от прокуратурата.

Софийска градска прокуратура им е повдигнала обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери. Наложена е и мярка за неотклонение „подписка".

Обвинението срещу Юруков касае извършени 20 заменки, от които настъпилите щети за държавата са в размер на над 4 млн. лв. Сделките от Юруков са осъществени до 23 януари 2009-а.

Цветанов е обвинен за извършени 15 заменки, като не е изчислена вредата за държавата.

В 9,30 часа тази сутрин бившият земеделски министър Валери Цветанов и ексшефът на агенцията по горите Стефан Юруков бяха разпитани в Националната следствена служба.

Няма от какво да се притеснявам, заяви Цветанов на влизане и обясни, че не знае за какво е викан.

По-малко от час продължи разпитът му, след който ексминистърът бе спокоен и обясни на очакващите го журналисти, че не са били констатирани нередности при осъществяването на заменки.

Цветанов е разпитан за 15 сделки, станали в края на мандата на кабинета „Станишев". Той не знае обаче за каква сума са заменките.

От своя страна адвокатът на Цветанов Васил Василев бе категоричен, че подобно обвинение е позорно от гледна точка на правото.

Разпитът на Стефан Юруков също не продължи дълго, но той си тръгна от другия вход на следствието и така успя да избяга от журналистите.

Срещу Валери Цветанов има образувано досъдебно производство, по което Софийска градска прокуратура продължава да работи.

Припомняме, в края на юли новият министър Мирослав Найденов обяви, че очаква арести по високите етажи в земеделското министерство.

В средата на март в сградата на министерството беше проведена специализирана операция от Софийска градска прокуратура. Тя беше свързана с извършени незаконосъобразни замени на земи и гори.

Вирни се горе