От днес депутатите ще гласуват с пръстови отпечатъци

От днес депутатите ще гласуват с пръстови отпечатъци

Новата година за депутатите ще започне с нова система за гласуване. Още в първия си работен ден те ще трябва да дадат пръстови отпечатъци – така след години усилия на няколко парламентарни председатели ще бъде сложен край на гласуването с чужди карти, съобщава БНТ.

Идеята за пръстовите отпечатъци възникна първо при Огнян Герджиков, но беше изоставена. Както и последвалата я още по-екстравагантна – гласът да се отчита само при седящ зад банката депутат. А сензорите под седалките да са така настроени, че да не позволяват използването на чанти за заблуда.

Чак в този парламент заработи купената преди три години от предишния нова система за достъп. Тя трябваше поне частично да реши проблема. Гласуването с чужди карти продължи.

И наред с многото други промени в Наказателния кодекс мнозинството прие на първо четене идеята на Яне Янев – 3 години затвор за гласуващите с картите и на колеги.. Текстът в крайна сметка ще отпадне, увериха от ГЕРБ. За такива нарушения депутати няма да влизат в затвора.

Но от тази седмица ще им взимат отпечатъци – за новата система за гласуване. Не можем да ви я покажем, защото тя остава тайна за медиите и изненада за депутатите до първия работен ден на парламента. Затова ви показваме как е в Италия – където преди около година въведоха същите мерки.

Вирни се горе