Оранжев код за опасност от силни ветрове

Оранжев код за опасност от силни ветрове

В по-голямата част от страната е определен оранжев код за опасност от силни ветрове, съобщиха дежурните синоптици в НИМХ-БАН.

Добре е хората да не излизат от домовете си по тези места,

ако не е наложително. Най-високият код за опасност е с червен цвят.

В момента в страната духа поривист южен вятър със скорост над 20 метра в секунда.

По думите на синоптиците, поривистите ветрове са опасни, тъй като неравномерната въздушна струя е с по-голяма сила и може да доведе до счупване на дървета, изкривяване на покриви и други поражения.

В Кърджали скоростта на вятъра е 28 метра в секунда, в Добрич – 24 метра в секунда, Монтана – 20 метра в секунда, Велико Търново – 17 метра в секунда.

Силните ветрове ще продължат и през следващото денонощие,

като се очаква да утихнат в четвъртък. Поривите на вятъра не са се променили като скорост в последните шест часа, а синоптиците очакват те да продължат в Източна и Северна България.

Оранжев код е обявен в 20 области според интернет страницата на НИМХ.

Областите с оранжев код са: Монтана, Враца, София, Софийска област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и Смолян. Бурни ветрове няма само в областите: Видин, Плевен, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Поривите на вятъра по билата на върховете достигат до 144 км/ч., в населените места вятърът е най-силен в Кърджали – 100 км/ч., съобщи дежурният синоптик в НИМХ на БАН Анна Дякова.

В района на София, Враца, Разград и Калиакра – до 72 км/ч., в района на Елхово, Карнобат и Варна поривите на вятъра достигат до 60-65 км/ч.

На Черни връх и връх Ботев вятърът духа със скорост до 144 км/ч., а на Мусала – до 122 км/ч.

Вирни се горе