МВР провери предвеликденски над 1400 църкви и манастири

 МВР провери предвеликденски над 1400 църкви и манастири

Полицаи и пожарникари ще дежурят в близост до най-големите православни храмове по време на предстоящите празничните дни. Планирани са две полицейски операции, за избягване на задръстванията по пътищата.

Пожарникарите провериха 1404 манастири, църкви и параклиси преди великденските богослужения. В 371 от обектите са установени 588 нарушения на изискванията за пожарна безопасност.

Най-честите нарушения и тази година са свързани с липса или неизправност на евакуационно осветление, липса или неактуализирана организация по пожарна безопасност, недостатъчен брой или неизправни пожарогасители.

Църковните служители освен с подготовката на празника, са натоварени и с указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на противопожарните правила и норми. Връчени са 364 писмени разпореждания и са приложени четири принудително-административни мерки по чл. 268 от ЗМВР, с които е преустановена експлоатация на уреди и съоръжения с ограничено действие.

По време на богослуженията в София и областите Бургас, Монтана, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Смолян, Сливен, Хасково и Шумен пожарникари ще дежурят в близост до най-големите православни храмове.

За да се избегнат нежелани пътни инциденти за предстоящите Великденски празници от ГД"Национална полиция" разпоредиха допълнителни мерки за повишаване на безопасността на пътното движение.

Най-висока интензивност на движението се очаква на 9 април от 11.00 до 22.00 ч., на 10 април от 08.00 до 18.00 ч. и на 13 април от 10.30 до 23.00 ч.

От Пътна полиция призовават водачите да шофират с повишено внимание по по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа.

Катаджийте ще регулират най-натоварените места в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове на 10, 11, 12 и 13 април.

За дните 10, 11 и 12 април е планирана полицейска операция “Алкохол и неправоспособност”. Тя ще обхване и третокласните и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. Унформените ще следят също за водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите", управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и други.

На дните 9 и 13 април ще се проведе полицейска операция “Скорост”. Нарушителите ще се спират и санкционират на място при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движение по пътищата.

Пътните полицаи ще следят как се спазва заповедта на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" за камиони, които превозват товари с технически допустима максимална маса над 12 тона за времето от 16.00 ч. до 20.00 ч. в последния работен ден преди празниците и от 14.00 ч. до 20.00 ч. в последния почивен (празничен) ден.

От МВР препоръчват зад волана да сяда най-опитния шофьор в семейството. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта, ако пред Вас внезапно се появи неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, несигнализиран велосипед или каруца, които ще забележите на броени метри пред автомобила. При заслепяващ ефект от насрещни фарове веднага намалете скоростта, съветват от МВР.

Вирни се горе