Мъжът, който измисли миенето на ръцете

Мъжът, който измисли миенето на ръцете

Днес миенето на ръце е дейност, която неизменно съпътства нашето ежедневие – преди хранене, след като сме били навън и т.н. Съвременният човек е наясно колко важно е миенето на ръцете, за да запази здравето си. Интересен факт е, че само до преди по-малко от две столетия, хората, дори лекарите-хирурзи нямали подобен навик и изобщо не са предполагали, че има някакво значение. Затова и разпространението на инфекции в болниците не било единично, а често срещано явление. Тук логично идва въпросът – какво се е случило, за да се променят така нещата? Казано накратко това е откритието на един учен. Малко повече за него ще Ви разкажем в следващите редове.

Д-р Игнац Земелвайс – “Спасителят на майките”

Д-р Игнац Земелвайс е роден в Унгария, през далечната 1818 г. Важна част от неговия житейски път е изборът му да стане лекар, като се насочва към специалността акушерство и гинекология. Професионалният му път на развитие го отвежда в болницата “Св. Рох” в Пеща, където е назначен за директор. Един от големите проблеми, пред който е изправен Земелвайс – това е високият процент на родилки, които развиват т.нар. следродова треска, по-известна още като сепсис. Докторът започва своите наблюдения в търсене на причината. Той е първият, който открива връзката, че причина за инфекциите в родилните отделения са именно от мръсни ръце. Лекарите тогава нямат практиката да носят ръкавици и да дезинфекцират ръцете си, а вместо това израждат родилките с голи ръце.

Убеден че е разгадал загадката, д-р Земелвайс нарежда целият персонал задължително да мие ръцете си преди преглед или извършване на процедура на пациента. Това значително намалява случаите на родилки, които развиват сепсис. Затова и Игнац Земелвайс си спечелва прозвището – “Спасителят на майките”. За съжаление обаче, както всяко ново нещо, голяма част от съвременниците на лекаря гледат на неговата теория с голяма доза скептицизъм. Тъй като науката и техниката тогава не са достатъчно развити, за да може да бъде доказана. Едва след смъртта му, когато е доказано, че микробите предизвикват болести, отпадат изцяло съмненията за важността на почистването на ръцете.

Как да почистваме ръцете си правилно?

Вероятно покрай разразилата се пандемия на коронавирус, хиляди пъти в последните дни сте чули препоръката да измивате ръцете си. За да бъде ефективно обаче е необходимо да го правите по правилния начин.

Винаги, когато имате възможност, измивайте ръцете с топла вода и сапун. Разтъркайте внимателно до получаване на обилна пяна. Почистете пръстите, дланите, разстоянието между пръстите и пространството под ноктите. Така в най-голяма степен ще премахнете бактериите от ръцете си. Задължително е да измивате ръцете си след като сте използвали тоалетна, след кихане или кашляне, след като сте пипали замърсени предмети, били сте в контакт с животни или други хора. В случай, че нямате достъп до топла вода и сапун, медицинските специалисти препоръчват употребата на [https://biofresh.bg/sapuni-i-masla/pochistvashti-produkti/dalboko-pochistvasht - gel][��езинфектант за ръце] . Той е съвременно почистващо средство, чиято формула позволява да убиете по-голямата част от микроорганизмите, които могат да причинят неприятности на здравето Ви.

Днес поддържането на висока лична хигиена е стандарт, който хората са възприели и изпълняват стриктно, за да се предпазят от болести. Всичко това обаче започва с наблюденията на един прозорлив унгарски доктор, който успява да спаси множество човешки животи благодарение на революционното си откритие. Запомнете името на д-р Игнац Земелвайс, защото неговият принос към съвременните хигиенни методи е наистина значителен.

Вирни се горе