КНСБ организира национален протест

КНСБ организира национален протест

Синдикалните организации на КНСБ от регион Смолян, ще подкрепят националния протест

Шест хиляди работници от различни браншове на икономиката и от обществения сектор се очаква да се включат в Националната протестна демонстрация, организирана от КНСБ.

Бюджет 2015-а и намеренията за съкращения на средства в бюджетния сектор, готвената пенсионна реформа и тежката ситуация в енергетиката провокираха най-големия синдикат у нас да организира протестната проява.

Шествието тръгва от централата на КНСБ на площад “Македония” в 11 часа, ще премине покрай Министерския съвет и ще стигне до Народното събрание. Там работниците ще кажат “не” на подготвените от държавата политики през бюджета за следващата година.

„В КНСБ не приемаме никакво увеличение на пенсионната възраст за 2015 г., а Правителството предвижда в проектите на закони за Държавен бюджет и бюджет на ДОО за 2015 година увеличение с по 4 месеца възрастта за пенсиониране за III категория. Има обещания за увеличение с 2 месеца, но това също не ни устройва“ – каза председателят на КНСБ в Смолян Тодор Капитанов. Според КНСБ няма никаква сигурност, че ще се постигне изпълнение на виждането им, ако не се разбере, че работниците са гневни и всички стят зад искането да не се пипа възрастта за пенсиониране през следващата година за всички категории труд. Синдикатите настояват за корекции в проекто бюджета на РБългария за 2015 година, който, според думите им, е с намалени средства за отделните министерства и предвиждащ само съкращение на работни места. „Нашата позиция за реформата в пенсионната система е тя да е комплексна, предвидима и дългосрочна какъвто вариант бе постигнат в споразумението през 2010 година, подписано от министър-председател, работодатели и синдикати. Призовавам всички синдикални членове да се включат в протесните действя! Ако на някой от синдикалните ни членове бъде попречено от работодателя му да упражни законовото си право на протест, то нека своевременно ме уведоми, за да отнсем въпросът в централата на КНСБ и Националния стачен комитет, за да бъдат предприети категорични действия“ – завърши Капитанов.

Вирни се горе