КАТ засилва проверките за предпазни колани

КАТ засилва проверките за предпазни колани

Едноседмичната операция със засилени проверки за неизползването на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците на предните и задните седалки започва КАТ.

Инициативата е в рамките на инициативата на организацията на службите на пътна полиция в Европа – TISPOL и ще се проведе едновременно във всички страни членки на ЕС, съобщиха от МВР. Катаджиите ще следят и за използването на системи за обезопасяване на деца при превозването им в автомобилите по време на акцията, която съвпада с началото на учебната година.

Задължението за използване на обезопасителни колани е залегнало в законодателствата на всички европейски страни, като в повечето от тях стриктно се следи за спазване на изискването не само в леките автомобили, но и в камионите и автобусите, уточняват от МВР. Оттам припомнят, че неизползването на колан значително увеличава риска от сериозно увреждане или смърт при катастрофа.

Глобата за неизползване на колан е 50 лева, както за водача, така и за всеки пътник, припомнят от Пътна полиция. Пак с толкова ще бъде санкциониран и всеки шофьор, който превозва деца в нарушение на изискванията на закона, предупреждават от КАТ.

Основната цел на TISPOL е чрез провеждането на кампании по пътна безопасност да се окаже въздействие върху поведението на водачите за намаляване на тежките пътни инциденти и броя на убитите и ранените в тях. Въздействието върху поведението на водачите и осъзнаването на важността от използване на обезопасителен колан би довело до спасяване на хиляди човешки живота годишно.

Междувременно в. “24 часа” публикува данни от КАТ, че до 10 септември т.г. на 106 000 шофьори, заснети от камери в нарушение, са изпратени съобщения, че книжките им ще бъдат отнети за определен период. Тези, които са превишили скоростта с над 31 км в час, ще загубят книжките си за срок от 1 до 3 месеца. Тази участ вече е сполетяла повече от 16 000 души.

Вирни се горе