Директорът на Басейнова дирекция е избран за президент на Мрежата на басейновите организации в Европа

Директорът на Басейнова дирекция е избран за президент на Мрежата на басейновите организации в Европа

Директорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив Атанаска Тунтова беше избрана за президент на Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа ( CEENBO) за период от две години. Този избор се състоя в рамките на ІХта Европейска конференция по прилагането на Европейската рамкова директива по водите, проведената в края на септември в град Порто, Португалия. Това е признание не само за дейността на Басейнова дирекция – Пловдив, но и за България,съобщиха от пресцентъра.

По време на конференцията бяха обсъдени основни теми, свързани с управлението на водите – политиките за използване на възобновяеми източници свързани с водните ресурси, съвместното управление на трансгранични водни басейни и прилагането на Рамковата директива в страни извън Европейския съюз. Представени бяха примери за добри практики и нови технологии в областта на хидроморфологията и възстановяването и защитата на водните екосистеми.

България сподели национален опит при възстановяването на речни екосистеми и участието си в международното сътрудничество в областта на водите. Дискутирани бяха и темите за предстоящия VІ Световен форум за водите през март 2012 в Марсилия.

В края на форума бяха обобщени успешни модели в управлението на трансграничните повърхностни и подземни водни ресурси – непрекъснат обмен на данни и информация, организиране на съвместни инициативи на държавите и сключване на споразумения между тях, институционално укрепване, подобряване на финансовите механизми, въвличане на заинтересованите страни в управлението.

Международната мрежа на басейновите организации (INBO) е създадена през 1994 година. Нейният главен офис е в Париж. Целта на организацията е да подпомага интегрираното управление на водите на ниво речен басейн като важна стъпка за устойчиво развитие. За постигане на тази цел INBO се стреми да спомогне създаването и поддържането на дълготрайни връзки между организациите за управление на водите по света чрез обмен на информация между тях, прилагане на инструменти за воден мениджмънт, създаване и поддържане на информационни и обучителни програми, повишаване на екологичното съзнание сред населението чрез национални и международни програми. В INBO членуват 188 басейнови организации и постоянни наблюдатели от 68 страни.

Към Международната мрежа на басейновите организации активно работят създадените регионални мрежи – на басейновите организации в Африка, Средиземноморието, Азия, Латинска, Северна Америка, както и Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа ( CEENBO). Последната е създадена през 2001 година. България е пълноправен член на организацията, а тепърва с поемането на президентството в организацията, ще играе още по-важна роля за устойчивото управление на водите в района на Централна и Източна Европа и на Балканите.

Вирни се горе