Борисов: Надявам се до 2 седмици мерките да дадат резултат

Борисов: Надявам се до 2 седмици мерките да дадат резултат

Телефонът за спешни случаи 112 поема всички обажданията на хората, които имат нужда от пояснения на заповедта на здравното министерство и забраните, които се налагат във връзка с извънредните мерки срещу разпространението на COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет подробности за заповедта за въвеждане на мерки против новия коронавирус.

„Целта на приетите извънредни мерки е да не позволяваме струпването на хора на определени места. Това е единствената мярка, която в световен мащаб е доказана, че работи срещу коронавируса“,каза премиерът, цитиран от БГНЕС.

„Колкото повече намалим движението на хора, толкова по-силно ще намалим разпространението на заразата. Статистиката показва, че има все повече излекувани. Светът предприема спешни мерки. Няма нищо по-различно от това, което сме въвели. Призовавам към самодисциплина. Струпването на една място, особено по магазини, не е препоръчително. Там, където не се спазва заповедта и има струпване, да се затварят съответните обекти“, категоричен е Борисов.

„Надявам се двете седмици, които сме дали като срок, да дадат резултат и да облекчим ситуацията…

Парламентът е готов да гласува всичко необходимо, което е за доброто на хората“,подчерта премиерът Борисов.

Премиерът изброи някои от предприетите мерки на извънреден брифинг в МС: „Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи така, че хората да не отиват да се струпват”.

„До края на май се удължава и срокът за документи за газовите уредби.

Протоколите за скъпите лекарства стават до 12 месеца.

Решенията на ТЕЛК също се удължават до края на месец май”, информира премиерът, цитиран от Агенция „Фокус”. „Надяваме се, че дотогава всичко, което се случва по света с коронавируса, ще бъде овладяно. По този начин хората няма да отиват да си удължават ТЕЛК“, обясни министър-председателят.

Вирни се горе