Щангистът от Смолян Радостин Симов ще носи медали за Варна

Щангистът от Смолян Радостин Симов ще носи медали за Варна

От няколко месеца един от най-талантливите родни щангисти се премести във Варна. Става дума за 17-годишния Радостин Симов от Смолян, който вече е част от клуб Черно море. Той е продукт на школата на бронзовия олимпийски медалист от Атина 2004 Величко Чолаков, който, за съжаление, си отиде от този свят през 2017-а само на 35 години.

Радостин вдига в категория до 96 килограма при кадетите. Тренира щанги от шест години и е многократен републикански шампион. Последният му медал е сребърен, но е спечелен в конкуренцията на по-големи с една година от него състезатели. Победителят в това състезание на практика вече има право да вдига при мъжете. Любопитното е, че само преди няколко дни младият състезател е вдигнал на тренировка повече килограми от постижението на златния медалист. Преди време Симов е участвал и на състезание в Азербайджан.

През този септември той се премести във варненското Спортно училище “Георги Бенковски”. Интересното е, че негов добър приятел и съученик там е вицешампионът от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и Спортист на Варна през последните две години Христо Христов, който обаче е на индивидуално обучение.

Треньор на Радо в Черно море е Живко Томов, от който щангистът има страхотни впечатления. 17-годишният смолянчанин тренира по шест пъти в седмицата, а часовете, които прекарва в залата, са от два до цели осем.

“Избрах щангите преди шест години. Харесват ми движенията, както и това, че е силов спорт. Допада ми и фактът, че всичко зависи само от теб, а не като във футбола или баскетбола, където нещата се движат от колектива. Много съм доволен от условията във Варна. С новия ми треньор се разбираме много добре. Амбициите ми са да се развия в този спорт, да продължа напред и съвсем скоро да вдигам при мъжете. За това дойдох в Спортното училище. Досега не бях учил в такова. Тук тренираме двуразово, което е в основата на бъдещите успехи”, заяви за “Арена Варна” Радостин.

Той похвали съученика си Христо Христов като му предрече светло бъдеще в щангите. Същото, според Симов, очаква и неговия брат – Стефан Христов.

17-годишният щангист с неохота признава, че сред подрастващите в България няма голям интерес към този спорт. “Изглежда им идва много тежко или се отказават бързо, защото като станеш по-голям и почваш да вдигаш повече, се обаждат болежки, контузии. Имал съм травми, но не съм отсъствал дълго от тренировки. Когато нещо ме заболи, прехвърляме на друго упражнение”, признава Симов.

Основна роля за идването му във Варна има и Камен Пушкаров, който е собственик на хотел “Елеганс”. Именно там живее Радостин. “Благодаря на Камен Пушкаров, който е една от причините да дойда тук. Аз не бих останал на пансион, а той ни предложи с племенника му да останем при него – аз да тренирам, а той да учи тук. Иначе можеше и да спра със спорта”, откровен е 17-годишният талант.

Радослав Симов дължи много на покойния вече Величко Чолаков. В негова памет талантът дори си прави татуировка. На нея са изписани датата на раждане и датата на смъртта на бронзовия олимпийски медалист, както и името му.

Над надписа е изрисувано малко дете, което прави опит да вдигне щанга. Симов признава, че именно Чолаков го е запалил по този спорт, а освен като треньор, е оказал голямо влияние в живота му и като човек.

Вирни се горе