Почина Иван Славков-Батето

Почина Иван Славков-Батето

Дългогодишният спортен деятел Иван Славков-Батето е починал около 14:00 часа днес. В последните дни той беше в Правителствена болница.

Славков е бил приет в лечебното заведение в края на миналия месец. Там бившият президент на БФС и бивш председател на БОК се бореше с тежко заболяване на белите дробове. Според лекарите, състоянието на черния му дроб е било като на студент-спортист.

Само след десет дни Батето, както беше наричан от приятелите си, щеше да навърши 71 години.

В сайта на Българския олимпийски комитет (БОК) също оповестиха новината за кончината на дългогодишния президент на организацията. Лично наследничката му на този пост Стефка Костадинова изказа най-искрените си съболезнования на семейството му.

От БФС също изказаха съболезнованията си за смъртта на бившия президент на организацията.

Кой е Иван Славков?

Иван Славков е носител на орден “Стара планина” от 2003 г., както и доктор хонорис кауза на Националната спортна академия. Славков беше и професор по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

Батето е бивш състезател по водна топка, а от 1982 г. беше председател на Българския олимпийски комитет. От 1987 г. беше и член на МОК.

Славков беше отстранен от тези постове през 2005 г. заради скандала в предаването “Панорама” по “Би Би Си” с продажбата на вота за олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Малко след това той се оттегли и от поста си като президент на Българския футболен

Реклама съюз, на който беше начело в продължение на десет години.

През 70-тте години на миналия век Славков е бил и ръководител на футболния Левски. Малко след това става генерален директор на Българската телевизия, като остава на поста десет години.

Иван Славков е бил женен за дъщерята на Тодор Живков – Людмила. От нея той има един син.

Вирни се горе