Откриха Европейската купа по ски алпийски дисциплини за жени в Пампорово

Откриха Европейската купа по ски алпийски дисциплини за жени в Пампорово

Гордея се, че за една седмица ще посрещнем четири старта от Европейската купа по ски. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на церемонията по откриването на Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в Пампорово. Според министър Кралев това е българската седмица в световните ски, тъй като в четири последователни дни в Пампорово и Боровец се провеждат стартове от Европейската купа. Пампорово е домакин на 9 и 10 февруари на два старта по слалом за жени. На откриването присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. “Това е изключително важно събитие за популяризиране на България не само като туристическа, но и като ски дестинация, която да заеме своето достойно място в този спорт”, каза министър Ангелкова.

Министър Кралев коментира, че домакинството на стартовете от Европейската купа е не само огромна реклама за България, а и стъпка за превръщането на българските курорти в предпочитана дестинация и за професионалните скиори.

„Стартовете от европейската купа по ски-алпийски дисциплини са не само огромна реклама за България, но и присъствието на звезди от най-високо ниво популяризира зимните спортове сред децата.Министерството на младежта и спорта отдели близо 30% от бюджета си за домакинства за 2016 г. за 4-те старта в Пампорово и Боровец. Това е целенасочена и последователна политика. БФСки може да разчита и занапред на нашата подкрепа“, добави министър Кралев.

“Очевидно е, че навсякъде са недостатъчни и пистите, и лифтовете”, смята спортният министър. Според него е нужно да бъдат обединени усилията да се работи в тази посока. “Международната федерация по ски също повярва, че Пампорово е един от добрите организатори на състезания от такъв ранг и домакинството на стартовете от Европейската купа е показателно за това”, каза Цеко Минев, председател на БФСки.

70 състезателки от 20 държави ще участват в предстоящите на 9 и 10 февруари стартове в слалома за жени в Пампорово. В надпреварата ще се включи победителката от паралелния слалом на Световната купа в Москва Лена Дюр (Германия). Цеко Минев прогнозира, че състезанието ще бъде на много високо ниво.

„Пампорово“ АД е организирало безплатен превоз за ученици от Смолян и Чепеларе, за да могат да наблюдават стартовете от европейската купа, които ще се проведат в курорта на 9 и 10 февруари, каза изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков. Тази година БФ Ски домакинства за 10-та година на европейски купи по ски алпийски дисциплини, се похвали зам.-председателят на федерацията Георги Бобев. България е на картата на големите ски, доказва се като изключително успешен и надежден партньор на Световната ски федерация, потвърди той. В стартовете в Пампорово ще участват над 70 състезателки от 20 държави, а условията за провеждането им са отлични, казаха организаторите на състезанието.

На официалното откриване присъстваха още Цветелина Бориславова- – CEO CSIF holding, областният управител на Смолян Недялко Славов, заместниците му, кметът на Чепеларе Славка Чакърова и зам.кметът на община Смолян Марин Захариев.

Ето и програмата за утре, когато е първият състезателен ден:

9 ФЕВРУАРИ 2016 (вторник)

10:00 Старт първи манш – Слалом 1-ви манш

12:30 Старт втори манш – Слалом 2-ри манш

13:30 Награждаване – flower ceremony, финална зона, плац Студенец от Красен Кралев, министър на младежта и спорта

17:30 Церемония по награждаването и жребии, Хотел Перелик (зала „Перелик“)

Награждаване на победителите (от 1-во до 5-то място)

17:45 Теглене на жребий за състезателни номера за втори състезателен ден.

Едни от най-добрите състезателки на Стария континент ще участват в двата слалома за Европейската купа на 9 и 10 февруари в Пампорово. С това ФИС дава старт на два от кръговете в спортната надпревара, които ще се проведат в България. Веднага след това на 12 и 13 февруари състезателките продължават своята надпревара в дисциплина гигантски слалом в друг наш български курорт Боровец, с което страната ни печели за първи път домакинство на четири кръга от състезанието в България.

Вирни се горе