Нашият състезател Николай Найденов заминава за световната купа по Халф Пайп Ски в Сочи

Нашият състезател Николай Найденов заминава за световната купа по Халф Пайп Ски в Сочи

Нашият състезател Николай Найденов заминава за световната купа по Халф Пайп Ски в Сочи – първа квалификация за олимпийските игри догодина

България няма официален национален отбор по ски свободен стил и това ще бъде и първото официално участие на Български фристайл скиор в официално състезание, валидно за ФИС.

Подготовката на Николай Найденов се проведе изцяло в Пампорово. Курортът притежава единствения в югоизточна Европа Халф Пайп, който обаче е с тренировъчни размери и височина на стените от 3,5 метра. Само за сравнение Халф Пайпа в Сочи е с височина на стените от 6,5 метра. За да може да се проведе пълноценна подготовка, в Пампорово ФънПарк беше изградена специална арена с куотърпайп с височина точно 6,5 метра, като до съоръжениято беше ситуиран тренировъчен ЕърБег (голяма въздуша възглавница, която се ползва да може атлетите да приземяват по големи скокове на меко, докато заучат движенията на тялото във въздуха и след това започват да приземяват на сняг).

Цялата подготовка и всички разноски по пътуването на Николай Найденов и екипа му за Сочи бяха подсигурени от г-жа Цветелина Бориславова (мажоритарен собственик на CSIF холдинг и Пампорово АД), като по този начин България ще има шанс да класира свой състезател в тази нова олимпийска дисциплина – Халф Пайп (суперпайп) ски. За да се класира Николай трябва да влезе в първите 30 и да набере 90 ФИС точки, което ако не стане в Сочи, ще може да опита да постигне в още 3 старта от световната купа, които се провеждат в Европа. Полетът на екипа за Сочи е в Понеделник 11-ти в 12:55ч.

Вирни се горе