Зарко Маринов: Обезщетенията за животновъдите при констатирани щети от вълци трябва да бъдат целогодишни

Зарко Маринов: Обезщетенията за животновъдите при констатирани щети от вълци трябва да бъдат целогодишни

Днес от 11.00 часа зам.-областният управител Зарко Маринов проведе работна среща във връзка с изработването на становище от страна на Областна администрация- Смолян по Националния план за действие за вълка в България. В срещата участие взеха инж. Георги Георгиев- началник отдел „Превантивна дейност” към РИОСВ- Смолян, инж. Румен Евтимов- гл. експерт „Ловно и рибно стопанство и недървесни ползвания” към РДГ- Смолян, инж. Момчил Караиванов- директор АКРРДС и мл. експерт Елисъвета Пеева в Областна администрация- Смолян.

Основната визия на плана включва както запазване на вида на вълците, така и минимизиране на конфликта между вълците и хората. По този въпрос Маринов бе категоричен, че основен и най-важен акцент в становището, което трябва да се издаде, са хората, техния поминък и тяхното бъдещо развитие. Той открои няколко насоки, на които трябва да се обърне внимание. На първо място – обезщетенията за животновъдите при констатирани щети от вълци трябва да бъдат целогодишни, а не както е предвидено в плана – само през трите месеца /април, май и юни/, когато вълкът е забранен за отстрел. Второ, заложения в плана текст, че „компенсациите трябва да са обвързани с взетите от стопаните предпазни мерки” трябва да отпадне, като мотивацията за това бе да не се допуска допълнително финансово обременяване на стопаните. И трето, да се създаде Регионален компенсаторен фонд, който да гарантира плащанията на пострадалите животновъди. На срещата бе внесено и предложение разрешителните за отстрел да се издават от Областния управител като представител на държавната власт. Присъстващите се обединиха около това, водещ мотив в становището да бъде подкрепата за човешката дейност, т.к. на практика вълкът не представлява застрашен вид. Те се съгласиха и за това да има само една група за констатиране на щетите както от вълци, така и от мечки. От срещата стана ясно също, че е необходимо да се направи още една констатация, според която развитието на ловното стопанство, заедно с обезлюдяването на планинските и полупланинските райони в последните години е основата, на която се дължи прогресът в развитието на вълците.

Инж. Евтимов от РДГ- Смолян представи някои статистически данни за таксацията, щетите и отстрела на вълци по години. Така през 2010 г. броят на вълците е бил 109 бр., 2011 г.- 131 бр., 2012 г.- 130 бр., 2013 г.- 186 бр. От началото на 2014 г. до сега броя на вълците се запазва с миналогодишния от 186 бр. За същите години отстрелът на вълк в област Смолян е както следва: за 2010 г. са отстреляни 3 бр., 2011 г.- 13 бр., 2012 г.- 11 бр., 2013 г.- 19 бр. и 2014 г.- 6 бр. За 2012 г. 84 броя овце са били нападнати и изядени от вълци, а 79 са овцете, изядени от мечка. За следващата 2013 г. броя на изядените животни намалява. 39 са овцете, изядени от вълци и 41 са изядените от мечка овце.

Вирни се горе