Ще бъде извършено мащабно обследване на популацията на кафява мечка

Ще бъде извършено мащабно обследване на популацията на кафява мечка

В рамките на националната система за мониторинг на кафявата мечка предстои мащабно обследване на популацията на вида в периода 22 октомври – 11 ноември 2012 г. Това беше решено на заседание на Националната комисия по Плана за действие за кафявата мечка в България с участието на експерти от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Министерството на земеделието и храните, СДП „Балкани”, Националния природонаучен музей, БАН, Ловно-рибарския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Целта на обследването е да се определи числеността и разпространението на популацията на кафява мечка на територията на Стара планина, Средна гора и Западни Родопи. Изследването ще се проведе на два етапа в посочения период, всеки с продължителност от три дни. Участие ще вземат служители на МОСВ, РИОСВ, ИАОС, дирекциите на националните паркове, научни организации, представители от НПО и доброволци. Според методиката за мониторинг на вида най-подходящият период за провеждане на мониторинг на мечки е краят на месец октомври. В сравнение с периода от 2009 – 2010 г. случаите на нападения от мечки са намалели повече от два пъти благодарение на предприетите от МОСВ действия. Общо 180 електропастира са раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област. Проверка на място, проведена през август т.г., установи, че около 60 от тях не са монтирани, а четири дори не са взети от РИОСВ – Смолян. Проверката показа също, че няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир, което доказва, че тази мярка е ефикасна.

За да мотивира стопаните да използват доставените електропастири, МОСВ предприема следните мерки: на стопани, които са получили електропастири и не са ги монтирали, не се изплащат щети; освен това договорите им за ползване ще бъдат прекратени, а електропастирите иззети и предоставени на други нуждаещи се.

Вирни се горе