Поздравителен адрес от Дора Янкова - народен предсатвител от БСП

Поздравителен адрес от Дора Янкова - народен предсатвител от БСП

Уважаеми смолянчани,

Щастлива съм да ви поздравя с празника на Смолян и 102-та годишнина от освободителната Балканска война! Вече повече от век 21 октомври е свята дата за всеки смолянчанин. Днес ние честваме своята свобода и независимост в едно. Благодарение на храбрите герои от 21-ви Средногорски полк, предвождани от Владимир Серафимов, нашата свещена планина стана част от свободна България. Със своя героизъм, равен на подвиг, с подкрепата на хората от малките селища, с жертвите, окървавили историческите камъни, борците за свобода превърнаха връх Кавгаджик в “Родопската Шипка”, която изкачваме, за да поднесем цвете в знак на благодарност, уважение и почит!

Днес ние си даваме сметка, че сме горди наследници на онези славни знайни и незнайни юнаци, пазим завета им за свободна и просперираща държава. За 102-години свобода Родопите и сърцето на планината – град Смолян се преобразиха коренно. Само за век градът възкръсна от пепелищата на войната. Селата и градове се разрастваха и модернизираха. Построиха се пътища, водопроводи, заводи, цехове, жилищни и обществени сгради, които предизвикват гордост у всеки! За 100 години регионът ни сменя няколко облика. Бяхме и икономическа сила с разкритите рудни находища, с промишлените предприятия, с модерните учебни заведения, с развитото селско и горско стопанство. Днес вече сме модерна туристическа дестинация, символ на екологично чистите храни, вода и околна среда! Каквито промени в политически и икономически план да търпи регионът ни Смолян винаги ще остане крепост на духовността, българщината, културата! Смолянчани винаги ще бъдем най-трудолюбивите, честните и гостоприемните! Смолян винаги ще бъде еталон за новаторство, нравствена чистота и красота! Винаги ще носим в себе си онази борбеност и справедливост, удивила и полк. Серафимов, за да не изпълни заповедта за отстъпление и да ни освободи от поробителя!

Честит празник!

Желая Ви да бъдем единни, сплотени, щастливи! Да забравим разделения, проблеми и несгоди и да преживеем заедно един светъл празник!

Дора Янкова, избрана за народен представител от БСП лява България от област Смолян!

Вирни се горе