Пенсията става 65% от заплатата?

Пенсията става 65% от заплатата?

Социалният министър Тотю Младенов даде знак, че е склонен да приеме искането пенсиите да станат около 65% от работната заплата.

Синдикатите поставиха своите предложения в навечерието на дискусията за пенсионната реформа. На 4 юни ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по въпроса.

Според Младенов достигането на съотношението от 65% след години е “стремеж и на правителството, и на работодателите, и на синдикатите”, цитира го БТА.

Спазването на подобен ангажимент обаче изисква да се стабилизира пенсионният фонд. Според експертни пресмятания, ако сегашното положение се запази, през 2040 г. пенсионерите могат да очакват едва 33% заместване на миналите си доходи от НОИ (сега пенсиите покриват около 46% от заплатата).

Ако възрастта за пенсиониране се регламентира на 65 г. и точковата система отпадне, ще има ръст на пенсиите и ще се постигне по-голяма финансова стабилност на Националния осигурителен институт (НОИ), коментира преди дни и екссоциалният министър Иван Нейков.

Според проекта за пенсионната реформа на правителството минималният необходим осигурителен стаж за пенсия за жените става 37 години, като в момента е 34, а за мъжете той ще се промени на 40 години, при 37 сега.

Младенов обяви, че е предложил на синдикатите да обмислят възможността държавата да насърчава работодателя да внася за допълнителна пенсия в частните фондове, за да могат хората, ако напуснат по-рано пазара на труда, да имат гарантиран доход. Обсъжда се идеята цялата лична вноска от 7% на служителя да отива във втори пенсионен стълб. „Вноската от работодателите ще остане в първия пенсионен стълб", каза социалният министър.

Тотю Младенов определи като непазарно и нуждаещо се от обмисляне предложението при оставащи три години трудов стаж работодателят да няма право да уволнява работника, което може да доведе до нежелание да се наемат възрастни хора.

Вирни се горе