Одобрените сгради за безплатно саниране в област Смолян са 51

Одобрените сгради за безплатно саниране в област Смолян са 51

Днес се проведе заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие на област Смолян. Заседанието беше ръководено от заместник-областният управител Тодор Бозуков. Участваха инж. Петя Нешева – Регионален представител на Агенция за устойчиво енергийно развитие – Пловдив, Жасмина Бошнакова – главен експерт „Регионално развитие” в Областна администрация Смолян, Люба Тодорова – експерт в Областна администрация Смолян, Сава Савов – представител от „ВиК-Смолян”, експертите от ЕВН България Цено Георгиев и Динко Атанасов, експерти от общините в област Смолян.

Инж.Петя Нешева запозна аудиторията със задълженията по Закона за енергийна ефективност, Закона за енергията от възобновяеми източници и източниците на финансиране, както и с измененията и допълненията по тези закони. Тя презентира приоритетните оси, бюджета, потенциалните бенефициенти и целевите групи на ОП „Региони в растеж” 2014-2020, същността и функциите на фонд Енергийна ефективност и възобновяеми източници, Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. Инж. Нешева представи и данни на национално и регионално ниво за производството на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВИ) за 2015 и предходни години. В България за 2014 година делът на възобновяемите източници в производството на електроенергия е около 18%. До 2004 година в страната ни има само водно-електрически централи (ВЕЦ) от ВИ, първата вятърна централа е въведена в експлоатация през 2004година в Калчево (Ямболско), първата фотоволтеична централа – през 2006г. в Айтос, през 2007 – централа за производство на електроенергия от отпадни води, през 2011 – централа за производство на ток от биомаса в Доспат. Най-голям пик на въвеждането в експлоатация на фотовлтеични централи в България се наблюдава през 2012г.

На територията на област Смолян функционират общо 66 бр. eнергийни обекти с обща инсталирана мощност 258,44MW. В община Смолян функционират 9 ВЕЦ-а и 7 фотоволтеични централи (ФЦ), в община Баните – 3 ВЕЦ-а, в Борино – 2 ВЕЦ-а и 1 ФЦ, в Девин – 8 ВЕЦ-а и 1 ФЦ, в Доспат – 1 ВЕЦ, 3 ФЦ и 1 централа за производство на ток от биомаса, в Златоград – 1 ВЕЦ и 5 ФЦ, в Мадан – 2 ВЕЦ и 7 ФЦ, в Неделино – 1 ФЦ, в Рудозем – 4 ФЦ и в община Чепеларе – 2 ВЕЦ и 8 ФЦ. Експертът по продажби от ЕВН България Динко Атанасов презентира услугите в областта на енергийната ефективност – енергиен доклад и обследване, които се предлагат от електроразпределителното дружество.

Експертите от общините в област Смолян дадоха информация за участието и сключените договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. На територията на областта Сдруженията на собствениците са 57, в общините са постъпили 53 Заявления за интерес и финансова помощ, от които 51 са одобрените, тъй като в община Девин и в община Рудозем има по един блок, които не отговарят на изискванията на програмата. Сключените договори между общините и Сдружения на собствениците са 51. Такъв е и броят на изготвените протоколи на Областна администрация Смолян за допускане на Заявления за интерес и финансова помощ внесени от общините. 51 са и сключените договори между Община – Областен управител и Българска банка за развитие. Общият брой на самостоятелно обособените обекти с жилищно предназначение е 2430. Сключените договори за установяване на технически характеристики и обследване за енергийна ефективност са 48. Във връзка с изпълнението на Програмата BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Министерството на енергетиката провежда в залата на х-л „Кипарис Алфа”, гр.Смолян, от 15 до 19 февруари обучение в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Допустими са всички представители на държавни, общински и областни администрации, училища, детски градини, болници и др., които са на постоянен трудов договор. Обучението е безплатно. От 14 до 18 март се планува провеждането на следващото обучение по темата в област Смолян.

Вирни се горе