Общините да поемат такситата и да определят цените им

Общините да поемат такситата и да определят цените им

Собственици на таксиметрови фирми, таксиметрови синдикати и представители на бранша се обявиха против предложените промени в закона за автомобилните превози.

Припомняме, транспортният министър обяви преди дни, че ще се регулират цените така, че да изчезнат огромните тарифи, предлагани от някои таксиджии.

Това е десета промяна за 11 години и няма да реши проблемите в бранша, категорично заявиха собствениците на таксиметрови фирми по време на пресконференция в София прес.

Стана ясно, че от бранша не одобряват начина, по който министерството на транспорта като вносител на предложението се опитва да регулира пазара.

В предложението няма яснота и няма ясна визия как точно ще стане регулацията. По думите на представители на синдикатите Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" е абдикирала от задълженията си да регистрира таксиметровите апарати.

Първоначалната регистрация на фискалните устройства се прави в изпълнителната агенция, но практиката досега показва, че въпреки това в бранша са се появили фалшиви ООД-та и ЕАД-та, които не плащат данъци.

„Агенцията абдикира от това, като слага горещия картоф в ръцете на НАП", категорични са от бранша.

Те предлагат таксиметровите фирми да минат към общините и всяка община да определи единна цена за километър превоз, която да важи за всички таксиметрови компании, опериращи на територията й.

Общината сама ще раздава удостоверения за превоз на превозвачите, но само при условие, че те спазват единното ценообразуване.

По този начин контролът ще се осигурява директно от общините и разрешението за превоз ще се отнема при неспазване на изискванията.

В новия проектозакон всичко е тотално разбъркано, категорични са още собствениците на таксита.

Те заявиха още, че настояват „Автомобилна администрация" изцяло да спре да осъществява контрол, тъй като агенцията вече е доказала, че е неефективна и няма да бъде ефективна никога.

Такава изпълнителна агенция няма в цяла Европа, където цените на таксиметровите услуги са единни.

От бранша посочиха още, че агенцията толерира сивата икономика по начина, по който работи в момента.

Вирни се горе