Новият проект на Първанов - дискусионни клубове, не лява формация

Новият проект на Първанов - дискусионни клубове, не лява формация

Бившият президент Георги Първанов заяви, че новият му проект са дискусионни клубове в цялата страна, но не прави БСП заложник на идеята си и няма намерение да създава нова лява формация.

Днес той обясни пред БНТ, че започва проекта си тази неделя – в Деня на Независимостта. Като мотив посочи дефицита на идеи и на личности.

На въпрос дали няма идеи само в лявото политическо пространство, или изобщо няма, отговори:

„Няма идеи изобщо. Ако имаше вдясно, щеше да има някакъв опит за сблъсък. Политическият дебат в България трябва да бъде поставен на едни реални, работещи основи, както и да се чуят силни идеи”.

Бившият президент има амбицията тези клубове да изкарат хората, които вече са успели и са се доказали, за да се влеят в управлението на страната.

“Не е нужна нова партия, аз съм човек, който като партиен лидер съм постигнал повече и да започвам от начало е нелепо, и една нова партия не обогатява идейния облик на управлението, по-скоро трябва да потърсим консолидация на лявото и центъра”, подчерта Първанов.

По думите му има един човек на “Позитано”, който много отдавна държи партията като заложник и поиска изборът на лидера на БСП да става от всички членове на партията, а не от ограничен кръг хора.

Според него партията трябва да изчисти своята лява идентичност и да определи параметрите на коалиционния компромис, защото всяко следващо управление ще налага тази формула. Той посочи, че за три месеца партията е провела само 1 пленум, в момент, когато в страната ври и кипи.

В същото време политиката на правителството се редяла незнайно къде и от кого.

Той отхвърли тезата, че руши единството на БСП.

“Има още преди 100 г. постановка за единството, че това означава единодействие, но не единомислие”, каза още Първанов.

Според Първанов в момента всеки говори, но никой не мисли за избори.

През 2010 г., още докато беше държавен глава, той опита да създаде алтернативно политическо движение “АБВ”. Година по-късно, в навечерието на местните избори, проектът бе замразен.

Вирни се горе