МТСП препоръча на шефовете да въведат гъвкаво работно време и дистанционен труд

МТСП препоръча на шефовете да въведат гъвкаво работно време и дистанционен труд

Служителите с болничен за карантина няма да се допускат на работа

Гъвкава работно време и дистанционен труд могат да въвеждат работодателите като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на вируса COVID-19. Това са част от препоръките за организиране на работния процес, които Министерството на труда и социалната политика изпрати днес до всички национално представителни работодателски организации, заявиха от институцията.

За да защитят здравето на персонала си, работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Препоръчва се общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи. Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпването на работници и няма да се прекъсне ефективният работен процес.

За да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждани. Редовно трябва да се провеждат инструктажи, да се осигурят лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията. Служителите с болничен лист за поставяне под карантина не трябва да се допускат до работните им места.

От социалното министерство разясниха още, че от ИА „Главна инспекция по труда“ временно се преустановяват проверките в предприятия с голямо струпване на персонал. Като това също е предпазна мярка срещу разпространението на коронавирус. Междувременно от ГИТ пък заявиха, че се ограничава достъпът до помещенията на Агенцията и до дирекциите „Инспекция по труда“ до второ нареждане. За целта са предприети действия за изпълнение на дейността на Агенцията по начин, минимизиращ личните контакти. Приканват се потребителите на услугите на Агенцията да използват всички технически възможности за получаването им по електронен път. При извършване на проверки на документи, същите ще могат да бъдат изпращани по имейл, уточнен с проверяващия инспектор.Когато посещенията на потребителите е неизбежно, срещите ще бъдат осъществявани в приемните или в специално обособени за целта стаи със засилен дезинфеционен режим. За извършване на проверки на място на служителите се осигуряват предпазни маски, индивидуални дезинфекциращи гелове и почистващи кърпички.

Вирни се горе