Мария Неделчева: ЕК все още не е отговорила на въпроса ни за визите за Канада

Мария Неделчева: ЕК все още не е отговорила на въпроса ни за визите за Канада

На 9 юни, с още 7 свои колеги от групата на ЕНП, българският евродепутат Мария Неделчева внесе въпрос до Европейската комисия с искане за устен отговор относно визите за Канада за български, румънски и чешки граждани. До този момент отговор не е получен и на практика не може да се прогнозира дата за евентуалното отпадане на визовия режим.

По време на последната среща на върха на ЕС и Канада беше поет ангажимент да бъдат премахнати оставащите пречки за постигане на безвизов режим за пътуване за всички граждани на ЕС.

В отправеното преди повече от половин година питане до Комисията, авторите припомниха, че по време на последната среща на върха на ЕС и Канада беше поет ангажимент да бъдат премахнати оставащите пречки за постигане на безвизов режим за пътуване за всички граждани на ЕС. Ето защо те изразиха становище, че настоящото положение подкопава общата визова политика на ЕС, която се основава на реципрочност и цели насърчаването на правото на свободно движение за всички граждани на ЕС.

Вносителите на питането, сред които и българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева, все още чакат отговор на няколко въпроса:

  1. Как оценява Комисията ефективността на досегашния подход на ЕС по този въпрос?

  2. Каква е позицията на Комисията относно опитите от страна на Канада задължителните визи да зависят от различни условия като реформата на канадската система за даване на убежище или намаляване на кандидатите за убежище, или политиката за приобщаване на малцинствата в държава-членка на ЕС?

  3. Възнамерява ли Комисията да приложи натиск върху Канада да се заеме с премахването на задължителните визи с конкретни мерки? Ако да, какви средства ще използва Комисията за постигане на тази цел?

  4. Какви конкретни стъпки ще вземе Комисията за прилагане на декларацията от срещата на върха?

В Резолюция от 5 май ЕП изрази своята загриженост за това, че Канада все още налага изисквания за виза за граждани на Чешката република, Румъния и България, и призова за възможно най-бързо премахване на тези изисквания

Вирни се горе