Лек ръст от 0,23% на безработицата през октомври

Лек ръст от 0,23% на безработицата през октомври

През октомври безработицата е нараснала с 0,23% повече спрямо септември, което означава, че без работа са останали само 7000 души повече. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю за БНР.

Той подчерта, че през август и септември работодателите са предложили чрез бюрата по труда 26 000 свободни места, което показва, че има отрасли, които работят в условия на криза.

Таванът на пенсиите няма да се премахне от следващата година, но може да се очаква увеличение на всички пенсии с минимум 5% след средата на 2010 г., прогнозира министър Младенов. „Мисля, че всичко зависи от приходната част от бюджета за догодина, но всички прогнози досега сочат, че в края на полугодието икономиката ще започне да излиза от този тупик", уточни той.

Парите за Министерството на труда и социалната политика през следващата година са по-малко от тазгодишните, но няма да се намаляват размерите на социални обезщетения и помощи. Ще се затегне контролът по отпускането на социалните помощи и така ще намалее броят на подпомаганите от държавата.

„Имайте предвид, че в края на първото тримесечие ще има драстична разлика в броя на хората, които са получавали помощи сега и които ще получават догодина. Въпросът е да получават помощи само онези хора, които действително имат нужда от тези помощи", обобщи министър Тотю Младенов.

Вирни се горе