Евродепутатът Асим Адемов награди в Смолян победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“

Евродепутатът Асим Адемов награди в Смолян победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“

Евродепутатът Асим Адемов днес награди победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“ от Смолянска област, осъществен съвместно с РУО – Смолян.

Началото на конкурса Адемов обяви на 1-ви ноември – Деня на будителите, а днес бе официалното тържество за връчването на отличията, като участие в него взеха 42-ма ученика от 8-ми до 12-ти клас.

Празникът започна с песента на Емил Димитров “Ако си дал”. „Трябва да дадем своята благодарност на всички участници в конкурса. За мен вие вече сте победители, след като сте намерили желание и воля да работите по тази тема, защото в днешно време, когато имате много уроци в училище и извън него, има и доста изкушения, но вие сте отделили голяма част от времето си да участвате в конкурса. Трябва да дадем своята благодарност и на тези будители от родните ни краища, които са отдали голяма част от своя живот и своето дело за запазването на българския национален дух и българската идентичност, какъвто беше и замисълът на този конкурс“, заяви евродепутатът.

Целта на конкурса бе да се насочи вниманието на учениците към историческата памет за личности от родния ни край, които са отдали своя живот за съхраняване на българското съзнание и свободолюбие, българския дух и сила. Условието беше презентациите да включват информация за живота и делото на народните будители от родния край на участниците. Бяха изпратени общо 42 презентации от осем общини – Смолян, Баните, Златоград, Доспат, Мадан, Рудозем, Неделино и Чепеларе, които бяха оценени от жури в състав: Валя Василева – директор на РИМ "Стою Шишков"– Смолян; Милена Рашкова – учител по Български език и литература; Ирена Недева – учител по информационни технологии. Евродепутатът Асим Адемов връчи наградите на най-добрите. За победител в конкурса бе избрана мултимедийната презентация на Виктория Барчинкова, 12 А клас от ППМГ „Васил Левски“- Смолян. Наградата й включва посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Второто място бе присъдено на Ирина Сидерова от 8 Б клас, СУ „Антим I“- Златоград, трета награда спечели Мартин Чавдаров от 12 Г клас на ЕГ „Иван Вазов“- Смолян. Началникът на Регионално управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева връчи награди на две училища, които са с най-много участници в конкурса: ПГИ „Карл Маркс“-Смолян, и Антим 1- Златоград.

Кметът на Смолян Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов също приветстваха присъстващите и наградиха участници в конкурса. Специални награди бяха връчени още от Петя Пампорова – директор на РД „Социално подпомагане“ в Смолян, полк. Димитър Кацаров – началник на 101-ви Алпийски полк, Денислав Костов – директор на Областна дирекция ДФ „Земеделие“, Валя Василева – директор на РИМ „Стою Шишков“, Светлана Хаджиева – директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев“, Европейски информационен център „Европа директно“ – Смолян. Отличени бяха още работите на няколко участника в конкурса: Иван Стефанов от 8 Б клас на ПГИ „Карл Маркс“- Смолян; Велизара Мустанова от 11 А клас на СУ „Св.св. Кирил и Методий“- Смолян; Костадин Жълтушкин от 8 А клас на ПГСГСТ „Никола Й. Вапцаров“- Чепеларе; Виктория Милевска от 11 Б клас на ПГИ „Карл Маркс“- Смолян; Борислава Сакалиева от 11 А клас на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян; Ива Христова от 9 А клас на ПГИ „Карл Маркс“- Смолян; Николай Шукеров от 11 А клас на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Рудозем; Даниел Белев от 11 А клас на ПГИ „Карл Маркс“- Смолян.

Вирни се горе