Евродепутата Мария Неделчева организира изслушване за напредъка на България

 Евродепутата Мария Неделчева  организира изслушване за напредъка на България

Българският евродепутат Мария Неделчева и румънският й колега Моника Маковей организират изслушване в ЕП за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Публичното изслушване ще се състои днес от 15.00 часа в ЕП в Брюксел и цели да очертае резултатите от действието на механизма в двете държави три години след влизането им в ЕС.

Когато се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007 г., Румъния и България все още имаха нужда от напредък в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията. За постепенното им въвеждане и в същото време запазване на работата на неговите политики и институции, ЕС реши да създаде т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, за да помогне на двете нови държави-членки да преодолеят тези недостатъци.

На изслушването ще бъде обсъдено и до каква степен сегашния механизъм за сътрудничество и проверка може да бъде приложим в целия Европейски съюз като антикорупционна мярка.

От страна на България доклад по темата ще изнесе Антоанета Приматарова, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, а от румънска страна Кристиян Гинеа, директор на Центъра за европейска политика и Лаура Стефан, координатор „Антикорупция” в Румънското академично общество.

Вирни се горе