Дянков ще ходи в Девин да се кара на местната администрация за протестите срещу затварянето на болницата

Дянков ще ходи в Девин да се кара на местната администрация за протестите срещу затварянето на болницата

След като здравният министър Десислава Атанасова не успя да постигне консенсус със жителите на общините Девин, Борино и Доспат за съдбата на местната болница, днес там ще пристигне финансовият министър Симеон Дянков, който ще участва в заседанието на Общинския съвет.

Дянков лично ще съобщи решението за девинското лечебно заведение. Това стана ясно след провелата се тържествена заря-проверка в Смолян по повод 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите, предаде “Фокус”.

Вчера вечерта Десислава Атанасова беше посрещната в Девин с протест на местните жители, които негодуват от няколко дни срещу затварянето на местната лечебница. Исканията им са държавата да отпусне безвъзмезден заем на общината, с който да бъдат покрити част от дълговете на лечебницата. По думите на Атанасова те са над 2.5 млн. лева, но държавата няма механизми, с които пряко да финансира общински структури. Това обяснение обаче не попречи на протестиращите да поискат оставката й.

По-рано днес тя заяви, че според нея болницата е управлявана по престъпен начин в продължение на години.

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че намереното от държавата решение е саботирано от местната Общинска администрация и кмета. Защото вече многократно било предложено смолянската болница да разкрие свой филиал в Девин.

Пред “Дневник” кметът Цветалин Пенков заяви, че реално такова предложение никога допреди протестите не е правено официално. Освен това трябвало някой да обезпечи финансово и разкриването на такъв филиал.

След посещението на Атанасова беше получено потвърждение от финансовото ведомство, че средства за нов филиал ще има. “Аз лично ще отида на заседанието, за да ги попитам защо те саботират медицинската услуга в Девин и в общините около тях”, закани се Дянков пред журналистите.

Вирни се горе